ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсман звернулася до Нацради через оприлюднення ЗМІ даних потерпілої в Кагарлику

04.06.2020, 13:44
Фото – comments.ua
Фото – comments.ua

Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова звернулася з листом до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо оприлюднення засобами масової інформації персональних даних потерпілої від насильницьких дій працівників Кагарлицького відділення Національної поліції України.

Про це йдеться у фейсбук-повідомленні Офісу омбудсмана.

У листі Денісова вимагає "донести до представників ЗМІ не переходити межі моральних цінностей, за якою стоїть людина, її права і свободи".

На переконання омбудсмана, окремі медіа, не враховуючи моральних аспектів і прав людини, оприлюднили персональні дані та фотознімки потерпілої від насильницьких дій працівників поліції.

"Відповідно до статті 32 Конституції України, ніхто не може втручатися в особисте життя, використовувати інформацію про особу без її згоди. Публікація фотографій особи без її згоди є порушенням статей 301 та 308 Цивільного кодексу України, статті 3 Закону України "Про друковані засоби масової інформації", статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", – йдеться в повідомленні.

Уповноважена звертає увагу ЗМІ на необхідність дотримання Конституції України та законів, щоб надалі уникати в професійній діяльності приниження честі та гідності людини й громадянина.

"Обурена недотриманням представниками преси принципів журналістської етики та толерантності", – наголосила Людмила Денісова.

Як повідомляв ІМІ, наприкінці травня в деяких ЗМІ оприлюднили фото й ім’я дівчини, у зґвалтуванні та побитті якої наразі підозрюють двох поліцейських Кагарлицького відділку поліції. За словами адвоката дівчини, дозволу на публікацію особистих даних потерпілої в медіа він не давав.

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд телеканалу "1+1" за сюжет від 26 травня "Резонансна справа", у якому оприлюднено без згоди особисті дані жінки, яку зґвалтували поліцейські в Кагарлику.

2 червня Моніторингова місія ООН з прав людини заявила про неприпустимість розголошення в ЗМІ особистих даних постраждалих від сексуального насильства.

Liked the article?
Help us be even more cool!