ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупанти завезли на Херсонщину партію примірників "Історії Росії" – ЦНС

Фото – Центр національного спротиву
Фото – Центр національного спротиву

Окупанти привезли на Херсонщину 2 тисячі примірників підручників для учнів 1–4 класів та 10–11 класів. Зокрема, традиційно це книги з "історії Росії".

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

"Цей предмет відіграє фундаментальну роль у пропагандистських осередках, якими є насправді російські школи на ТОТ. На цих уроках росіяни розповідають про "величність своєї нації", до якої належать підкорені народи, та перекладають на Захід вину за свою загарбницьку війну", – зазначають у ЦНС.

Водночас на окуповані території росіяни ввезли підручники з української мови.

"Так, є батьки, які написали заяву про бажання їх дітей вивчати рідну мову, попри тиск. Такі діти вчать мову одну годину на тиждень. Проте для вивчення української росіяни надрукували свій підручник, у якому українську виставляють як діалект російської і акцентують на "братерстві народів", – пояснюють у Центрі національного спротиву.

Як повідомляв ІМІ, з Омської області до окупованої Кадівки (Луганська область) росіяни теж привезли так звану навчальну літературу для шкіл та гімназій. У складі вантажу був і підручник "Історія Росії" для 10–11 класів.

На тимчасово окуповані території Луганської області росіяни завезли понад 750 тисяч книжок російської пропаганди. Книжки звозять до шкільних бібліотек замість українських, які окупанти вивезли та спалили. Більшість примірників – це "історія РФ".

"Акцент іде саме на цей предмет, адже він відіграє ключову роль у російській "системі освіти". В цій системі школи є, по суті, осередками пропаганди, й головною їх функцією є промивка мізків українським дітям. Це лише частина цілеспрямованої політики ворога, направленої на знищення цілого покоління нашої нації", – зазначають у Центрі нацспротиву.

Крім того, на початку липня співробітники ФСБ Росії вилучили в Маріуполі понад 1,5 тис. примірників української літератури. А в березні 2023 року Центр національного спротиву повідомив, що РФ виділяє 360 млн рублів для знищення українських бібліотек на окупованих територіях. Росіяни продовжують завозити свою пропагандистську літературу до бібліотек на тимчасово окупованих територіях, зокрема до бібліотек на захопленій частині Запоріжжя.

Liked the article?
Help us be even more cool!