ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупанти шукають нові шляхи русифікації Донеччини – ЦНС

Фото – колаж Центру національного спротиву
Фото – колаж Центру національного спротиву

Російські окупанти внесли уроки з української як факультативний та не обов’язковий для вивчення предмет у всіх підконтрольних їм закладах загальної середньої освіти Донецької області.

Про це повідомляє Центр національного спротиву з посиланням на підпілля.

"Ворог розробив примітивну програму з вивчення української мови для учнів середніх та старших класів, яка налічує близько 300 годин на 5 років. Водночас, коли діти виявляють ініціативу щодо проходження навіть такого факультативу, окупанти психологічно тиснуть на учнів, принижують їх та погрожують проблемами з навчанням", – зазначають у ЦНС.

У такий спосіб окупаційна адміністрація планує демонструвати начебто "дотримання" міжнародного права на окупованій території, а саме – права людей на вивчення рідної мови.

"Однак насправді дана скорочена програма української мови є лише прикриттям для подальшої русифікації регіону. Центр національного спротиву отримав від підпілля списки всіх окупантів та колаборантів, які причетні до даних заходів та продовжують працювати в інтересах ворога. Кожен понесе неминуче покарання", – зауважують у ЦНС.

Як повідомляв ІМІ, російські окупанти створили методичку для вчителів, де вказують, як розповідати учням про захоплення Криму. В цій методичці не згадується роль російських військових в окупації півострова. Згідно з нею до “возз'єднання Криму з Російською Федерацією” призвели виключно дії місцевого населення, яке начебто було незадоволене політикою українського уряду. Крім того, окупанти збільшують обсяги друкованих інформаційно-пропагандистських матеріалів для формування потрібної Кремлю громадської думки серед жителів Криму.

У серпні 2023 року росіяни вивозили українських підлітків з окупованих територій до російського міста Пенза – з 11 до 18 серпня там тривали "військово-патріотичні збори” у таборі "Гвардієць". Їм влаштовували вишколи, екскурсії пропагандистськими музеями й концерти пропагандиста Олега Газманова.

Liked the article?
Help us be even more cool!