ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупанти поширюють фейки про навчальний процес у Мелітополі

12.08.2022, 17:26
Фото – lebakcyber.net
Фото – lebakcyber.net

Окупаційна влада Мелітополя поширює фейки про навчальний процес, який начебто має розпочатися в місті вже з 1 вересня. Про це повідомляє проєкт "Перевірено. Запоріжжя", який виходить на сайті 061.ua. 

За даними проєкту, 9 серпня в телеграмі колаборантки, голови окупаційної адмінстрації Мелітополя Галини Данильченко було оприлюднене відео, в якому вона говорить, що в Мелітополі працюватиме 21 школа. "У них навчатимуться понад 8500 учнів. Найбільша школа за наповненістю – #15. Там набрано вісім паралельних класів. Мелітопольські вчителі проходять курси з підвищення кваліфікації в росії. Семінари для педагогів організовано в Євпаторії, Джанкої та москві", – йдеться в дописі колаборантки. 

Міський голова Мелітополя Іван Федоров пояснив, чому ця заява не відповідає дійсності. 10 серпня в ефірі "Єдиних новин" він сказав, що в Мелітополі до початку війни було всього 20 шкіл. Крім того, окупанти говорили про їхнє закриття. 

На підтвердження цього "Перевірено.Запоріжжя" дає коментар від 11 липня очільниці "фейкового департаменту освіти" Мелітополя, в якому вона просить батьків школярів визначитися з навчальними закладами. Зокрема, на 37-й секунді відео псевдопосадовиця говорить про те, що приміщення 16-ї школи не функціонуватиме як загальноосвітня школа. 

Також 11 серпня в коментарі телеканалу "Апостроф" Федоров нагадав, що в Мелітополі "більш ніж чотири школи зайняті військовими й використовуються як казарми, склади боєприпасів та стоянки для ворожої техніки". 

"З іншого боку, в них немає викладачів, які здатні працювати у 21 школі, бо рівень колаборації в освітній сфері в Мелітополі низький", – додав він. 

Цю тезу підтвердила й директорка департаменту освіти та науки ОВА Людмила Бухаріна. Під час брифінгу, який відбувався в ЗНУ минулого тижня, відповідаючи на запитання кореспондента 061 щодо кількості колаборантів серед учителів у тимчасово окупованих містах (Бердянськ, Мелітополь, Енергодар), вона сказала: "Це відсоток невеликий, наразі всіма цими питаннями займаються силові структури". Конкретних цифр вона не назвала, посилаючись на те, що відкрито кримінальні провадження, і є ситуації, де інформація перевіряється правоохоронцями. 

"З 1 вересня дітей не будуть випускати за територію тимчасової окупації, окупанти ходять по квартирах учителів і класних керівників і змушують приводити до школи учнів. Але завдяки нашим учителям всі школи будуть відкриті в режимі онлайн, і вже надходять заяви. Тобто ми даємо альтернативу. Я впевнений на 100%, що в рашистів буде провал у питанні організації навчального року", – сказав під час "Марафону новин" Іван Федоров. 

До речі, всі педагоги (і ті, хто виїхав, так і ті, хто залишився в містах, але не пішов на колаборацію) продовжать отримувати зарплату з українського бюджету.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та 061 і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Liked the article?
Help us be even more cool!