ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримського журналіста Ремзі Бекірова етапували з в'язниці в Красноярському краї РФ

Громадянського журналіста “Кримської солідарності” Ремзі Бекірова, якого Росія засудила до 19 років ув'язнення за надуманими звинуваченнями, етапували з в'язниці №2 Єнісейська Красноярського краю РФ.

Про це повідомляє “Кримська солідарність” із посиланням на його дружину Халіду Бекірову.

Відповідно до листа, якого вона отримала від чоловіка, Ремзі збиралися вивезти з в'язниці 5 липня. Спочатку – до транзитного пункту пересилання в Красноярську.

“Там можу пробути довго. А потім [повезуть] у невідомому мені напрямку”, – писав Ремзі в листі дружині.

Раніше Федеральна служба виконання покарань Росії (ФСВП) відмовила в переведенні Бекірова до колонії ближче до дому в Криму. Він хотів відбувати термін у Ростовській області. Однак ФСВП заявила, що з 24 лютого у виправних установах восьми регіонів Росії, зокрема в Донському регіоні, запроваджено “середній рівень реагування”, тому перевести його туди неможливо. Перемістити політв'язня до сусіднього Ставропольського краю також відмовили й заявили, що оскаржити місце етапу нібито можна лише після того, як ув'язненого етапують.

Бекіров також намагався домогтися, щоб йому зарахували термін етапування до тюремного терміну – так він міг би опинитись у колонії вже в березні цього року. Однак 2-й Східний окружний військовий суд Чити, до якого було адресовано позов Ремзі Бекірова, відповіді так і не надіслав і рішення про перерахунок терміну не ухвалив. У результаті він пробув у в'язниці довше, ніж належить.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року стало відомо, що кримськотатарського політв'язня та громадянського журналіста Ремзі Бекірова етапували до в'язниці №2 Єнісейська Красноярського краю. Згідно з ухвалою суду, у ній він має провести п'ять років, а термін, що залишився, – у колонії суворого режиму.

У березні 2019 року російські силовики провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об'єднання “Кримська солідарність”. Загалом було затримано 24 людини, серед них – громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Ремзі Бекіров. 27 та 28 березня 2019 року російський суд у Сімферополі заарештував усіх затриманих.

Окупаційна влада звинуватила Бекірова в належності до організації “Хізб ут-Тахрір”, яку визнано в Росії терористичною (але дозволено в Україні). Ремзі Бекірову окупаційний суд призначив 19 років в'язниці.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв'язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!