ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У російській в'язниці відмовилися повідомити, куди етапували журналіста з Криму Ремзі Бекірова

У російській в'язниці №2 в Єнісейську Красноярського краю відмовляються повідомити дружині громадянського журналіста з Криму Ремзі Бекірова, куди його етапували. 

Про це “Кримській солідарності” повідомила дружина журналіста Халіда Бекірова.

За її словами, тимчасовий виконувач обов'язків начальника в'язниці №2 в Єнісейську Євген Ларін у відповідь на її звернення заявив, що установа не розкриватиме даних про місце етапування через закон про персональні дані.

Ремзі Бекіров. Фото – Кримська солідарність

“Особи, які отримали доступ до персональних даних, зобов'язані не розкривати третім особам і не поширювати персональні дані без згоди суб'єкта персональних даних, якщо інше не передбачено федеральним законом. З огляду на те що згода цієї особи (Ремзі Бекірова. – Ред.) у ФКУ Т-2 ГУФСВН Росії в Красноярському краї відсутня, повідомити інформацію, яку ви запитуєте, не видається можливим”, – йдеться у відповіді Бекіровій.

Нагадаємо, раніше засуджений до 19 років Ремзі Бекіров повідомив дружині, що його збираються вивезти із в'язниці 5 липня. Спочатку – до транзитного пункту пересилання в Красноярську.

За кілька місяців до цього Федеральна служба виконання покарань РФ (ФСВП) відмовила в переведенні Бекірова до колонії ближче до дому. Він хотів відбувати термін у Ростовській області РФ. Однак ФСВП заявила, що з 24 лютого у виправних установах восьми регіонів Росії, зокрема в донському регіоні, запроваджено “середній рівень реагування”, тому перевести його туди неможливо. Перемістити політв'язня до сусіднього Ставропольського краю також відмовились і заявили, що оскаржити місце етапу нібито можна лише після того, як ув'язненого етапують.

Ремзі також намагався домогтися, щоб йому зарахували термін етапування до тюремного терміну, – так він міг би опинитися в колонії вже в березні цього року. Однак 2-й Східний окружний військовий суд Чити, до якого було адресовано позов журналіста, відповіді так і не надіслав, і рішення про перерахунок терміну не ухвалив. У результаті журналіст пробув у в'язниці довше, ніж належить.

Що відомо про Ремзі Бекірова

Ремзі Бекіров – цивільний журналіст, який вів стрім обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема в справі Веджі Кашка, затримання священника УПЦ Климента, у справах “Хізб ут-Тахрір” та інших. Ремзі Бекіров є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

У березні 2019 року співробітники ФСБ провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів та затримали 25 людей, більшість із яких є представниками громадського об'єднання “Кримська солідарність”. Серед них був затриманий Ремзі Бекіров. 

25 кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Ремзі Бекірова звинуватили за частиною 1 статті 205.5 КК РФ про організацію діяльності терористичної організації.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив правозахисника Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!