ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одеський журналіст оскаржив у суді обмеження на доступ до облради та ОДА

04.03.2021, 15:10
Фото – Ізбірком
Фото – Ізбірком

Головний редактор одеського видання "Ізбірком" Валерій Болган оскаржив у суді обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради, повідомляє "Ізбірком".

Зокрема, журналіст оскаржив правила пропускного режиму до будівлі, де розташовані Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Ці правила підписав командир військової частини №3012 Нацгвардії та затвердив голова Одеської обласної державної адміністрації 29 січня 2021 року.

Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Позивач вимагає визнати протиправною та скасувати вимогу правил пропускного режиму в адміністративний будинок № 1, що на проспекті Шевченка, 4,  яка стосується обов’язкового супроводу працівників засобів масової інформації співробітниками пресслужби Одеської облради чи ОДА під час їхнього відвідування адмінбудинку.

Як ідеться в позовній заяві, відповідно до Закону України "Про інформацію" (ч. 2 ст. 25), журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їхніми посадовими й службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. І національне законодавство не передбачає такої додаткової умови для відвідування приміщення суб’єктів владних повноважень, як супровід журналістів працівниками пресслужби. Також у позові правозахисники звертають увагу, що в частині 2 статті 34 Конституції йдеться про те, що здійснення права на збір інформації може бути обмежене тільки законом, а не підзаконними нормативно-правовими актами.

Крім того, діяльність та повноваження Національної гвардії України регулюється Законом України "Про національну гвардію України", який серед повноважень не передбачає права встановлювати пропускні режими або правила пропускного режиму на об’єктах, що охороняються. 

Також вказується, що немає функції супроводу журналістів і серед повноважень працівників пресслужби Одеської облради та ОДА, тож, не маючи офіційно покладених повноважень, працівники не зобов’язані цього робити. Звертається увага, що структура ОДА взагалі не передбачає пресслужби, адже до складу її патронатної служби входить тільки один прессекретар, який навряд чи самотужки може впоратися з такою функцією, як супровід представників ЗМІ.

"Дуже шкода, що журналісти мають витрачати час і ресурси не на інформування своїх читачів та глядачів, а на боротьбу за свої законні права. Ми вже не вперше стикаємося зі спробами обмежити права медіа в Одесі. Саме тому така боротьба є дуже важливою, і ми вдячні всім колегам, які підтримують наші вимоги", – зазначив Валерій Болган.

Як повідомляв ІМІ, 2 лютого журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової через обмеження для представників засобів масової інформації в доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

Liked the article?
Help us be even more cool!