ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одеська ОДА після судового програшу "Ізбіркому" скасувала обмеження щодо допуску журналістів

01.12.2021, 13:30
Фото – Ізбірком
Фото – Ізбірком

Одеська обласна державна адміністрація 19 листопада змінила правила допуску журналістів до своєї будівлі. 

Відповідну інформацію оприлюднили під час засідання П'ятого апеляційного суду, повідомляє "Ізбірком". 

Через зміну правил пропускного режиму ОДА суд частково задовольнив скаргу облдержадміністрації на рішення Одеського окружного адміністративного суду, що задовольнив позов головного редактора "Ізбіркому" Валерія Болгана.

Як пише видання, в нових нормах правил пропускного режиму є ознаки дискримінації: до списку медіа занесено лише телебачення, радіо та газети. Про представників інформагентств та онлайн-медіа в рішенні не йдеться.

“Це фактично визнання своєї помилки. Незрозуміло, чому цього не було зроблено одразу. Навіщо було відстоювати свою неправильну позицію в суді, навіщо було витрачати 3 тис. гривень платників податків на оплату судового збору за апеляційну скаргу, щоб потім фактично погодитися з тим, що права журналістів були порушені. До речі, апеляційний суд також підтримав рішення суду першої інстанції і зробив висновок про те, що ОДА порушила права журналістів. Але і нове рішення ОДА не є ідеальним, оскільки обмежує поняття журналіста працівниками преси, телебачення та радіо”, – зазначила юристка Громадського центру правосуддя Юлія Лісова.

“Цей судовий процес та інформаційний вплив на відповідачів показав ефективність стратегічного судового захисту. Незважаючи на певні претензії до рішення суду та позиції ОДА щодо нових правил допуску журналістів до своєї будівлі, нам вдалось у ході цієї справи сформувати важливу юридичну практику та громадський запит щодо захисту прав журналістів та стандартів відкритості органів влади”, – додав координатор Громадського центру правосуддя Ігор Бринош.

Валерій Болган напочатку листопада звернувся до П’ятого апеляційного адміністративного суду з відкликом на апеляційну скаргу, подану Одеською обласною державною адміністрацією на рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо пропускного режиму до будівлі ОДА.

Одеський окружний адміністративний суд 19 серпня частково задовольнив вимоги головного редактора "Ізбіркому" Валерія Болгана та визнав незаконними обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Валерий Болган наполягав, що річ у самій нормі, а не конкретних випадках недопуску. Однак суддя затребував відео недопуску, який стався в червні, та запитав дати його відвідування Одеської обласної державної адміністрації.

Як повідомляв ІМІ, 2 лютого 2021 року журналісти Одещини звернулися до уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової через обмеження для представників засобів масової інформації в доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

У березні головний редактор одеського видання "Ізбірком" Валерій Болган оскаржив у суді обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради. 

Зокрема, журналіст оскаржив правила пропускного режиму до будівлі, де розташовані Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Ці правила підписав командир військової частини №3012 Нацгвардії та затвердив голова Одеської обласної державної адміністрації 29 січня 2021 року.

Відповідачами були військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

9 серпня 2021 року Одеський окружний адміністративний суд визнав незаконними обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Liked the article?
Help us be even more cool!