ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Головред ІзбірКому виграв суд проти ОДА та Нацгвардії у справі про обмеження доступу

09.08.2021, 14:10
Фото - Ізбірком
Фото - Ізбірком

9 серпня Одеський окружний адміністративний суд визнав незаконними обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Таке рішення суд ухвалив у справі за позовом головного редактора видання ІзбірКом Валерія Болгана проти голови Одеської обласної держадміністрації Сергія Гриневецького та військової частини №3012 Національної гвардії України, повідомляє ІзбірКом.

Суд зобов'язав відповідачів - військову частину та Сергія Гриневецького - розмістити при вході в адміністративну будівлю облради №1 вищезгадане рішення.

“Оскаржуване рішення встановлювало обмеження для журналістів, які не грунтуються на законі. Жодним законом не передбачений обов‘язковий супровід журналістів представниками прес-служби, як умова для входу журналіста у приміщення. Крім того, відповідачі ніяк не обгрунтували необхідність встановлення такого додаткового обмеження. Відповідно, таке рішення  є свавільним і суд правильно його скасував”, - зазначила правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова, яка надавала юридичний супровід головреду видання.

Зазначається, що суд задовольнив вимоги позивача частково.

В разі відсутності оскарження з боку відповідачів рішення набере чинності 19 вересня. 

Позивач вимагав визнати протиправною та скасувати вимогу Правил пропускного режиму в адміністративний будинок № 1, що на проспекті Шевченка, 4, яка стосується обов’язкового супроводу працівників засобів масової інформації співробітниками пресслужби Одеської обласної ради або Одеської обласної державної адміністрації при їх відвідуванні адмінбудинку. 

Як повідомляв ІМІ, 2 лютого журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової через обмеження для представників засобів масової інформації в доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

У березні головний редактор одеського видання "Ізбірком" Валерій Болган оскаржив у суді обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради. 

Зокрема, журналіст оскаржив правила пропускного режиму до будівлі, де розташовані Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Ці правила підписав командир військової частини №3012 Нацгвардії та затвердив голова Одеської обласної державної адміністрації 29 січня 2021 року.

Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Liked the article?
Help us be even more cool!