ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НСЖУ закликає ЗМІ толерантніше писати про вимушених переселенців

17.02.2015, 16:27

Вимушеним переселенцям з Донбасу важко почати нове життя в інших регіонах України. Саме тому засобам масової інформації так важливо не нагнітати ситуацію та не провокувати конфлікти. Про це йшлося під час зустрічі черкаських журналістів із колегою з Донецька, головою обласної організації НСЖУ Олександром Брижем, повідомляється на сайті Національної спілки журналістів України.

Як зазначив Олександр Бриж, який переїхав з Донецька до Черкас, у цілому, він зустрічає розуміння, але водночас бачить, що багато черкащан до вихідця з Донецька ставляться вороже. За його словами, навіть коментарі в інтернет-ЗМІ, де було розміщене його інтерв’ю, свідчать, що деякі люди сприймають усіх “донецьких” як терористів. Тож, вважає Бриж, дуже важливою є тема примирення українців із різних регіонів, аби люди в центрі чи на заході не боялися переселенців. І тут важливу роль відіграють ЗМІ.

У свою чергу, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко закликав до толерантного висвітлення матеріалів про людей зі сходу у медіа. “Журналісти мають не загострювати конфлікт та провокувати якісь прояви агресії, а навпаки, примирювати людей”, –  сказаві він.

Крім того, під час зустрічі Олександр Бриж розповів про досвід випуску донецької газети з Черкас та про настрої журналістів на Сході. “Мені вже вдруге доводиться випускати газету в воєнний час. У 80-і роки, як тільки я прийшов у «Донбасс» мене відправили на розверстування Артемівської дивізії. Нас із редакції там було три особи, стояла військова машина, де розміщувався строковідливний механізм. Ми самі набирали, самі друкували… Це було складно фізично, але можливо. Торік нам теж доводилося випускати газету в воєнних умовах”, – розповів він.

Також він зауважив, що після тиску терористів на нього та його колег, багато журналістів виїхали з Донецька – живуть у різних районах області або за її межами. Тим, хто лишився, доводиться працювати інкогніто.

“Звісно, сучасні засоби зв’язку дозволяють випускати газету віддалено. Ми створили штаб у Маріуполі, друкуємо газету в Запоріжжі… Але ж тираж скоротився спочатку вдвічі, а до вересня з 32 тисяч у нас залишилося всього 4. Газету ми продовжуємо випускати. Була думка поширити «Донбасс» на інші області, але є великі сумніви, бо люди саме слово «донбас» сприймають якось вороже. У Черкасах є один передплатник – це я”, – зазначив він.

Загалом, за його словами, зараз працювати в Донецьку журналісти можуть відкрито лише в тому разі, якщо вони вирішили служити сепаратистам. “Тепер як Спілка журналістів ми повинні робити перевірку наших рядів – хто не пройшов це випробування. Адже коли ми при вступі заповнюємо анкету, то пишемо «українець», а вони працюють на якусь «Республіку», – зазначив Бриж.

Liked the article?
Help us be even more cool!