ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

NGL.media ідентифікувала майже 2000 представників окупаційної влади й нанесла інформацію про них на мапу

Фото - ngl.media
Фото - ngl.media

Команда NGL.media ідентифікувала 1816 представників окупаційної влади – від поліції чи судів до шкіл і комунальних підприємств. Та створила мапу з такою інформацією. Абсолютна більшість із них (1579, або майже 87%) виявилася колабораціоністами – громадянами України, які пішли на службу до росіян, очоливши ті чи інші установи, іноді відразу кілька.

Втім, ключові посади в окупаційних органах обіймають росіяни. До прикладу, 30 січня 2023 року створене в Мелітополі "управління ФСБ по Запорізькій області" очолив 52-річний Олександр Гаглазов, який до того працював у такому ж управлінні ФСБ у російському Тамбові. 

Те саме стосується і керівництва окупаційних управлінь слідчого комітету РФ – це основний орган, який займається розслідуваннями злочинів, скоєних так званими "спецсуб’єктами" (депутатами, суддями, прокурорами, поліцейськими та іншими представниками влади). Натомість понад 87% місцевих відділків поліції очолюють саме українці, які раніше теж переважно працювали поліцейськими. Колонії, в'язниці й слідчі ізолятори теж очолюють переважно колаборанти – вихідці з української пенітенціарної системи, таких майже 80%.

Ще одна сфера, де приїжджі росіяни суттєво переважають українців, – це військові частини та військкомати, серед керівництва яких понад 80% росіян. NGL.media  виявило лише дві військові частини в Криму, якими керують Михайло Щербак і Сергій Максименко, колишні громадяни України. 

Серед керівництва прокуратури частка росіян сягає 75%. Винятками залишилися лише так звані “Прокуратура Донецкой народной республики” та колишня “Генеральная прокуратура Донецкой народной республики”, яка зараз перебуває в стані ліквідації. Росіяни також очолюють 64% судів і судових департаментів на окупованих територіях.

Як показує дослідження NGL.media, у школах і дитсадках на захоплених територіях навчають дітей правильно любити Росію переважно колишні українські вчителі. А зарплату в управліннях і відділах освіти їм нараховують ті самі службовці, що й до окупації.

"Вона все своє життя мріяла щось очолити. Але Олена Терещенко завжди була настільки тупою, що нікому з думаючих людей не приходило в голову призначати її на якусь посаду. Тепер збулася мрія ідіотки", – саме так схарактеризував свою колишню підлеглу Михайло Гончар, ексначальник управління освіти Каховської міськради. До вторгнення 50-річна Олена Терещенко працювала вчителькою початкових класів, а вже у квітні 2022 року її призначили директоркою школи №1 у Каховці.

Щоб отримати цю посаду, жінка сприяла росіянам у захопленні в полон законного директора школи. А в березні цього року Олену Терещенко представили вже не просто директоркою, а новою начальницею відділу освіти окупаційної адміністрації.

Фото ngl.media

Як повідомляв ІМІ, незалежний антикорупційний центр NGL.media отримав листа з погрозами. За словами виконавчої директорки центру Олександри Губицької, погрози пов'язують з матеріалом "Велика втеча", який був опублікований 14 вересня 2023 року. Журналісти NGL.media ідентифікували 2248 чоловіків, які втекли з країни завдяки системі "Шлях", і тих, хто їм допомагав.

Liked the article?
Help us be even more cool!