ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі створили фейкову шпальту французької газети Le Parisien з антиукраїнською пропагандою

12.05.2023, 12:32
Фото – InfoResist / 24 канал
Фото – InfoResist / 24 канал

Невідомі створили фейкову копію газети Le Parisien з антиукраїнською пропагандою. Вирізки з цієї “газети” розлетілися соцмережами та розміщувались у Facebook як платна реклама, повідомляє LB.ua

На підробку звернув увагу французький журналіст Фабріс Депре. Він у твіттері написав, що фальшива стаття про “масову втечу заради спасіння від військового рабства” дуже погано написана, але чудово відтворює дизайн сайту Le Parisien.

“Єдина підказка, крім тону статті: доменне імʼя”, – зазначив Депре. 

У підробній газеті опублікували датовану 19 квітня “статтю” під заголовком “Масова втеча заради спасіння від військового рабства. Українці намагаються уникнути неминучої загибелі на передовій”. У ній, зокрема, поширена дезінформація про ухилення від мобілізації та дезериство, що “здавна поширені в Україні”. Також стверджувалося, що українська армія ненавчена, а російська – навчена, тож ЗСУ “не матимуть шансів” у разі контрнаступу. 

Статтю опубліковано на сторінці, зовні схожій на справжню газету Le Parisien. Авторами зазначено редакцію газети та агентство AFP. Лінки на інші матеріали та розділи цього сайту ведуть на сайт справжньої газети. Адреса сайту-фейку – leparisien.ltd, а справжньої газети – leparisien.fr. Візуально відрізнити підробку від справжнього медіа можна за крапкою в кінці заголовку, поставленою у фейковій версії. Крім того, шпальта-фейк має інший масштаб у разі відкриття сторінки – значно більший шрифт. Примітно, що фальшива сторінка не просить погодитися зі збором cookies, але якщо перейти з неї за будь-яким гіперлінком, то відкривається справжній сайт, і там читача просять дозволити збір даних. 

Окрім цієї дезінформації про ухилення від мобілізації, газета-фейк має ще тільки один матеріал на своєму домені, і він також антиукраїнський. Автором аналогічно вказано редакцію та AFP, і в ній обурюються, що уряд Франції виділив 1 млн євро на підготовку української збірної до Олімпіади, а французькі спортсмени занепокоєні, що на них коштів не вистачить. 

Французьке мережеве видання Pragma повідомило про запит, спрямований до командування кіберзахисту при міноборони. У ньому йшлося, що соцмережі, зокрема і Facebook, стали обʼєктом дезінформаційної кампанії через спонсорований контент. Pragma виявила багато сторінок, що видають себе за справжні медіа, єдиним контентом яких є лише проросійські та антизахідні матеріали, зокрема спрямовані на підрив підтримки України.

Хто конкретно стоїть за підробкою сайту і поширенням проросійської дезінформації – зʼясовується.  

Як повідомляв ІМІ, невідомі клонують сторінки сайтів українських медіа і теж розміщують антиукраїнські матеріали. Так, 10 травня тернопільський сайт “Politerno” повідомив, що невідомі запустити клон їхнього сайту з фейковою новиною.

Також про створення фейкових сайтів-клонів повідомляли РБК-Україна, “Українська правда”, Обозреватель, Укрінформ.

Liked the article?
Help us be even more cool!