ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі запустити клон тернопільського сайту "Politerno" з фейковою новиною

11.05.2023, 16:33
Фото - politerno.com.ua
Фото - politerno.com.ua

Невідомі запустили клон сторінки тернопільського інтернет-видання “Politerno” та розмістили на ньому фейковий матеріал. Про це повідомляється на сайті видання.

Ресурс-клон відрізняється від справжнього “Politerno” лінком. В оригіналі посилання на сайт – https://politerno.com.ua/, у копії – https://politerno.website/, однак візуально вони, на перший погляд, не відрізняються. Якщо ж клікнути на будь-яку з кнопок у меню сайта-клона, то вони ведуть на оригінальний ресурс.

На сторінці сайту-клону опублікували фейковий матеріал про “викриття ботоферми”, яка нібито працювала проти міського голови із заголовком “На Тернопільщині викрили ворожу ботоферму, яка розповсюджувала фейки про Надала”. 

Сам текст вже в ліді натякає на матеріал, нещодавно розміщений на оригінальному сайті “Politerno” – про розслідування статків доньки міського голови. Проте ці матеріали відрізняються.

Свій фейковий матеріал зловмисники проілюстрували з офіційного повідомлення Служби безпеки України, яка 3 травня повідомила про викриття масштабної ботоферми, що діяла на кілька областей. Тоді СБУ повідомила, що “зловмисники намагались дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва нашої держави в умовах війни”. А також, що вони розповсюджували хибні повідомлення про теракти в українських містах та “мінування” об’єктів з масовим скупченням людей. Водночас про міського голову Тернополя СБУ не повідомила жодного слова.

Редакція “Politerno” також повідомляє, що фейковий матеріал невідомі запустили ще на рекламу і проплатили його із фейсбук-сторінки, яка також повністю нагадує сторінку спільноти “Тернопіль сьогодні”.

“З приводу зазначеного редакція Politerno знаходиться у комунікації з працівниками СБУ”, – зазначила редакція.

Нагадаємо, в червні 2022 року невідомі створили копію ще одного тернопільського сайту – “Погляд” і також запустили фейкову новину як рекламну із клонованої сторінки у фейсбуці.

Також про створення фейкових сайтів-клонів повідомляли РБК-Україна, “Українська правда”, Обозреватель, Укрінформ.

Liked the article?
Help us be even more cool!