ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі намагались зламати електронну пошту журналістки "Волинь24"

14.09.2017, 10:34
Скріншот, наданий Людмилою Яворською

Невідомі намагались зламати електронну пошту журналістки інтернет-видання “Волинь24” Людмили Яворської. Про це Яворська повідомила представниці ІМІ у Волинській області.

За словами журналістки, близько обіду 13 вересня їй прийшов лист від системи безпеки Google про те, що хтось намагався ввійти до її облікового запису з  допомогою її пароля.

“Оскільки в детальній інформації про користувача не був вказаний жоден з домашніх пристроїв чи комп'ютерів друзів, з яких я коли-небудь могла відкривати пошту, а - Лос-Анджелес, звісно, це викликало підозру. Відразу ж змінила пароль, потім за підказками спеціалістів ввімкнула в обліковому записі двофакторну верифікацію. Також мені порадили відключити переадресацію зі старої скриньки на мейл.ру. Я нею давно не користуюся, але на неї зареєстровані всі соцмережі”, - розповіла Людмила Яворська.

Журналістка пов’язує намагання зайти в її пошту зі своєю журналістською діяльністю.

“Можливо, в якийсь інший період навіть не думала б про таке, але інші випадки втручання в роботу луцьких журналістів говорять про те, що якось надто багато збігів. Припускаю, що в мій обліковий запис могли пробувати “влізти” навіть не через пошту, а через YouTube-канал. Разом із колегою Василем Бідуном ми розпочали такий собі міні-проект про роботу голови Волинської облради Ігоря Палиці, де, зокрема, показуємо, що посадовець не ходить на роботу”, - сказала вона.

За словами Людмили Яворської, останній матеріал, який готувала, - про фінансові звіти  благодійного фонду  Ігоря Палиці “Тільки разом”.

Експертка ІМІ з цифрової безпеки Ірина Чулівська радить журналістам дотримуватись таких правил безпеки електронної пошти:

  • пароль має бути довгим (від 12 символів), не містити особистих даних (дат, імен, кличок котів) та не повторюватись на жодному іншому вашому сервісі. Для Gmail це робиться тут;
  • увімкніть двофакторну авторизацію — щоб, коли хтось хотів зайти на вашу пошту, потрібно було не тільки ввести пароль, а ще отримати код з смс-ки. Для Gmail це робиться тут;
  • для Gmail — зайдіть на пошту, прокрутіть в сам низ і справа знизу натисніть “Деталі”. Тут можна побачити 10 останніх IP, з яких заходили на вашу пошту. Якщо є підозра, що хтось міг отримати доступ, — натисніть “Вийти з усіх інших сеансів”;
  • перевірте способи відновлення вашого акаунту, там не має бути секретних питань чи старих поштових скриньок, до яких ви вже самі не пам'ятаєте пароль чи вони не захищені. Для Gmail це робиться тут (“Варіанти відновлення облікового запису”). Найкраще, якщо там буде стояти інша електронна пошта, наприклад, інший Gmail, який також буде захищений хорошим паролем і двофакторною авторизацією;
  • намагайтесь не залогінюватись у свою пошту з чужих пристроїв, а якщо таки приходиться — обов'язково вилогінюйтесь;
  • якщо вам приходять листи нібито від сервісних служб про те, що від вас розсилають спам, чи що хтось знає ваш пароль і намагався зламати акаунт — обережно, це може бути фішинг, надішліть цей лист ІМІ для консультації, перш ніж робити те, що у ньому рекомендують ([email protected]).

Як повідомляв ІМІ, 14 серпня Людмилі Яворській розбили вікно в оселі у Луцьку, де вона мешкає з сім’єю.

Liked the article?
Help us be even more cool!