ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі намагаються отримати доступ до акаунтів волинської представниці ІМІ

15.05.2020, 14:53
Фото – dyvys.info
Фото – dyvys.info

Невідомі другий день поспіль намагаються отримати доступ до акаунтів журналістки, представниці Інституту масової інформації у Волинській області Маї Голуб у Facebook та Instagram.

Відповідні сповіщення від соцмереж Мая отримала 14 та 15 травня.

Повідомлення від Facebook надійшли журналістці вранці 15 травня.

“Перше сповіщення від Facebook мені надійшло після 11-ї години, що хтось хотів зайти в мій акаунт з чужого пристрою і тому вхід до мого акаунту був тимчасово заблокований. Після такого повідомлення мене “викинуло” з акаунту, й далі кілька хвилин тимчасово був заблокований вхід. Згодом отримала ще одне таке сповіщення, що хтось намагався зайти у мій Facebook”, – розповіла журналістка.

Проте ввійти не вдалося. “У мене є двофакторна автентифікація у Facebook, а також складний пароль. Я перевірила сесії входу й побачила, що не вдалося нікому іншому зайти в мій акаунт. Були лише спроби зламу. Всі мої пристрої, з яких я заходжу у свій аккаунт, Facebook пам’ятає”, – сказала Мая Голуб.

Водночас на профіль в інстаграмі невідомим вдалося зайти, тому журналістка відразу змінила пароль.

“Учора, 14 травня, надійшло повідомлення з інстаграма на пошту, що був вхід із пристрою, який я не використовую. У той час я не заходила у свій інстаграм. Не знаю, хто міг би це робити. Я одразу ж змінила пароль”, – розповіла представниця ІМІ.

Протягом останніх двох тижнів на сайті ІМІ вийшли новинні матеріали Маї, які викликали широке обговорення в закритій групі волинських журналістів: “Луцька журналістка повідомила, що водоканал досі не відповів на її запит, надісланий ще в листопаді” та “У Волинській ОДА скасували нараду через прихід журналістів”

Експерт Лабораторії цифрової безпеки Антон Кушнір у коментарі ІМІ пояснив, що, оскільки Facebook надіслав сповіщення, однозначно хтось спробував увійти в обліковий запис. 

“Як саме, Facebook не роз’яснює. Це може бути, що пароль повторно десь ще використовується або раніше використовувався. Або людина спробувала ввести старий пароль. Їх можна знайти в старих базах паролів. Це спроба злому, але оскільки налаштована двофакторна аутентифікація, то це означає, що крім паролю треба вказати ще другий фактор. Це смс, код генератора кодів. Це дуже надійний спосіб захистити акаунт, і в цьому випадку це спрацювало”, – зазначив експерт. 

Також Антон Кушнір зауважує, що якщо хтось дуже мотивований і з ресурсами, то можуть перехопити смс-повідомлення і, відповідно, отримати доступ до профілю. Тому краще використовувати генератор кодів, додав він.

Нагадаємо, у лютому минулого року Мая Голуб та ще щонайменше семеро журналістів отримали фішингові повідомлення у Facebook.

Liked the article?
Help us be even more cool!