ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада зможе анулювати ліцензії та забороняти поширення медіа на час воєнного стану – законопроєкт "Про медіа"

02.08.2022, 13:34
Фото – УНН
Фото – УНН

У новій редакції законопроєкту “Про медіа” Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має право своїм рішенням анулювати ліцензії медіа, реєстрації та розповсюдження друкованих ЗМІ, а також тимчасово забороняти поширення онлайн-медіа в певних випадках. 

Про це сказав заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай 2 серпня під час круглого столу “Новий закон про медіа – крок до імплементації  рекомендацій Єврокомісії в рамках отримання Україною статусу країни – кандидата ЄС”, повідомляє “Детектор медіа”.

Зокрема, закон розширює можливості регулятора на час воєнного стану.

Серед засобів відповідальності в законопроєкті з'являється “припис”. “Це не санкція, а застереження. Після того як він не працює, починається  штрафування та анулювання ліцензій”, – сказав він.

Ліцензії можуть анульовувати також за рішенням суду.

У законопроєкті передбачені свої види відповідальності для різних типів медіа: для лінійних каналів, нелінійних сервісів, друкованих медіа тощо.

Самі порушення також поділяються на види. Серед них значні порушення. До них належать поширення висловлювань, що підбурюють до дискримінації на основі етнічного походження, громадянства, раси, релігії, віку, статі, сексуальної орієнтації тощо. До значних порушень належать висловлювання, що принижують або зневажають державну мову, висвітлюють у позитивному значенні діяльність органів влади держави-агресора. А також – відмова в проведенні перевірок.

Окрім значних порушень законопроєкт окреслює також грубі порушення.

Нагадаємо, законопроєкт про медіа пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) – третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

Також документ передбачає розширення повноважень регулятора – Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Як повідомляв ІМІ, Україна скерує нову редакцію законопроєкту про медіа до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації ЄС щодо реформи медіа. Рекомендації Єврокомісії обов'язково врахують до ухвалення в парламенті.

Голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, його перша заступниця Ірина Констанкевич і голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук внесли пропозиції до законопроєкту “Про медіа” №2693-д, який комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики у липні 2020 року рекомендував Раді ухвалити за основу. 

23 червня глави держав та урядів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Однією з вимог є ухвалення закону про медіа. 

Верховна Рада має ухвалити закон про медіа у двох читаннях восени.

Liked the article?
Help us be even more cool!