ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада заявляє, що вважає законною заборону "Дождя"

17.01.2017, 10:23

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення заявляє, що вилучила російський телеканал “Дождь” з українського ефіру виключно на законодавчій основі. Про це йдеться у відповіді Нацради на заяву американської неурядової організації Freedom House, яка вважає заборону каналу цензурою.

“На заяву віце-президента “Freedom House” із міжнародних програм Роберта Германа, поширену на офіційній сторінці цієї організації, український регулятор у сфері електронних медіа повідомляє, що вилучив телеканал “Дождь”, який перебуває під юрисдикцією Російської Федерації, із Переліку програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, виключно на законодавчій основі”, - заявляє Нацрада.

Нацрада зазначає, що при проведенні регулятором постійних моніторингів як іноземних, так і вітчизняних мовників, вони виявили невідповідність програмного наповнення телеканалу українському законодавству.

Зокрема, Нацрада зафіксувала поширення комерційної реклами “Дождем”, що є порушенням вимог частини дев’ятої статті 13 Закону України “Про рекламу” (“трансляція (ретрансляція) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій, що транслюються (ретранслюються) на територію України, у разі якщо іноземні телерадіоорганізації не підпадають під юрисдикцію держав - членів Європейського Союзу або держав, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, забороняється”). При цьому регулятор зауважує, що Російська Федерація не ратифікувала Конвенцію, отже, на телеканали, які діють під її юрисдикцією, поширюється зазначена норма.

Крім того, зазначає Нацрада, в програмах “Дождя” неодноразово фіксувалося поширення інформації, яка не відповідає вимогам частини другої статті 6 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (“не допускається використання телерадіоорганізацій для закликів до розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди”) та частини першої статті 28 Закону України “Про інформацію” (“інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини”).

Як зазначає Нацрада, вони двічі зверталися до керівництва компанії з листами, повідомивши про необхідність усунення порушень трансляції комерційної реклами (19 лютого і 10 травня 2016 року). “Спершу компанія відповіла, що вирішує проблему, а 2 серпня 2016 року повідомила, що її вже вирішено. Мовляв, для України зроблено окремий IP-протокол без реклами, і що більшість провайдерів транслюватимуть мовника без реклами. Однак наступні моніторинги програм цього іноземного мовника підтвердили, що порушення тривають. Адже не всі провайдери програмної послуги брали програми каналу з Інтернету, велика частина отримувала їх через супутник, тобто глядач бачив комерційну рекламу”, - зазначила Нацрада.

Також Нацрада зауважує, що в сюжетах програм “Дождя” неодноразово транслювалася інформація, яка свідчить про невизнання державних кордонів та посягання на територіальну цілісність України. Зокрема, в ефірі й на сайті мовника демонструвалася карта, де Крим позначається, як складова частина території Російської Федерації. Також, зазначає Нацрада, в окремих висловлюваннях журналістів телеканалу містилася інформація про наявність державного кордону між Кримом і Україною. Зокрема, у коментарях генерального директора “Дождя” Наталії Синдєєвої, звучить: “Відповідно до статті 65 Конституції Російської Федерації Республіка Крим є суб'єктом Російської Федерації”.

Нацрада зазначає, що законодавча гілка влади України і регулятор у сфері телерадіомовлення прагнуть наблизити вітчизняне медійне законодавство до Європейського, триває розробка нового закону про аудіовізуальні послуги. У досить складний для країни час регулювання медіаринку відбувається лише до нинішніх законодавчих вимог і відповідно до чинних міжнародних норм.

“Ухвалюючи рішення щодо телеканалу “Дождь”, Національна рада керувалася також статтею 28 Європейської конвенції про транскордонне телебачення, де, зокрема, зазначається, що жодне із  положень Конвенції  не заважає  сторонам її підписання застосовувати суворіші й детальніші правила порівняно з тими, які передбачені в цьому документі”, - зазначає регулятор.

При цьому Нацрада зауважує, що в Україні радіочастотний ресурс обмежений і є прерогативою держави, натомість через Інтернет і супутниковий зв’язок вітчизняний глядач може переглядати програми телеканалу “Дождь”.

Крім того, Нацрада звертає увагу Роберта Германа, на те, що “Дождь” вилучений із кабельних мереж Російської Федерації. “Надзвичайно важливою і позитивною, на наш погляд, стала б підтримка міжнародними організаціями вільного розповсюдження каналу у власній країні та забезпечення права російських глядачів на свободу слова і можливості отримання альтернативних точок зору на  суспільні події”, - зазначає Нацрада.

Як повідомляв ІМІ, 12 січня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зобов’язала українських провайдерів протягом місяця припинити ретрансляцію російського телеканалу “Дождь” через невизнання каналом суверенітету і територіальної цілісності України, а також трансляцію російської реклами.

Американська неурядова організація Freedom House заявила, що вважає актом цензури заборону мовлення в Україні російського телеканалу “Дождь”.

Liked the article?
Help us be even more cool!