ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить "Максі-ТВ" і "Наш" через висловлювання Мураєва

15.07.2021, 13:50
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

15 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила телеканалам “Наш” (ТОВ “Наш 365”) та “Максі-ТВ” (ТОВ “Наша Прага”) позапланові безвиїзні перевірки через невиконання рішень Нацради й поширення мови ворожнечі

Таке рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні, повідомляється на сайті регулятора.

Перевірка мовників стосуватиметься поширення мови ворожнечі у висловлюваннях лідера політичної партії “Наші” Євгена Мураєва, які прозвучали в передачі “Важливе” 22 червня. Програма була присвячена 80-й річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз. 

У своїх висловлюваннях Мураєв зазначив, що суттю агресивної політики країн Європейського Союзу щодо України є продовження політики “фашистской Германии” щодо знищення слов’янського етносу та українського народу. Вона здійснюється з використанням сучасних “механизмов ведения современной войны”, що відрізняються від військових методів Другої світової війни тільки формою. Політичне керівництво України, стверджував політик, є “проводником антиукраинской политики по сути геноцида нашего народа”, “настоящим коллаборантом” і сприяє такій політиці європейських країн.

Нацрада зазначає, що висловлювання Мураєва не можуть бути мовою об’єктивного викладення фактів і є мовою ворожнечі. 

“Їх поширення і спрямованість на цілі країни чи етнічні групи Європейського Союзу може спровокувати екстремально негативні відчуття глядачів щодо них і сформувати негативний стереотипний їх образ “історично латентного ворога” слов’ян та українського народу зокрема”, – зазначив регулятор.

Водночас, зазначає Нацрада, ані під час прямої трансляції, ані під час повторів твердження політика не отримали необхідного критичного ставлення від ведучих передачі чи редакції телеканалу. 

“Не було вжито жодних дій, щоб зупинити риторику мови ворожнечі, не було надано альтернативної точки зору з питання, яке є чутливим для національної безпеки України й забезпечення прав та свобод громадян України”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, Нацрада планує перевірити, чи виконав “Наш” попередні рішення і розпорядження регулятора від 28.04.2021 №483 і 484. Ними телеканалу оголошено попередження і оштрафовано за поширення висловлювань із закликами до насильницької зміни конституційного ладу України, закликами до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі й ненависті. Канал мав протягом місяця погодити свою діяльність  із вимогами чинного законодавства.

Перевірка буде проведена із 30 липня до 13 серпня включно.

Як повідомляв ІМІ, 28 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила два попередження та оштрафувала на суму понад 200 тис. гривень телеканал “Наш” (ТОВ “Наш 365”). Санкції застосовано за запрошення в ефір каналу представника так званої “ЛНР” Родіона Мірошника, який  висловив протиправні твердження стосовно територіальної цілісності й недоторканності державного кордону України та за трансляцію інтерактивного голосування з пропозицією українським глядачам відповісти на запитання, чи “Володимир Путін заслуговує на Нобелівську премію миру”.

11 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення застосувала дві санкції за результатами перевірок двох компаній, що мовлять з логотипом “Наш”. Зокрема, щодо телеканалу “Максі-ТВ” (ТОВ “Наша Прага”) ухвалено рішення звернутися до суду стосовно анулювання ліцензії, а ТОВ “Наш 365” оголошено попередження.

7 листопада 2018 року в ефір почав мовити інформаційний телеканал “Наш" (на базі нішевого жіночого телеканалу “Максі-ТВ”), власником якого став батько народного депутата Євгена Мураєва, очільника партії “Наші”, Володимир Мураєв.

30 жовтня 2019 року ТОВ “Наш 365”, власниками якого є співробітники каналу “Наш” / “Максі-ТВ”, отримав ліцензію на супутникове мовлення з логотипом “Наш”. ТОВ “Наш 365” засновано в листопаді 2018 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!