ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить 12 компаній групи "1+1 медіа" щодо структури власності

12.11.2020, 16:14
Фото – 1+1
Фото – 1+1

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові безвиїзні перевірки 12 ліцензіатам групи "1+1 медіа" у зв’язку з отриманими зверненнями та поширеною в медіа інформацією щодо кінцевих бенефіціарних власників цих компаній.

Таке рішення Нацрада ухвалила 12 листопада, повідомляється на сайті регулятора.

Позапланові перевірки призначено на звернення виконавчої директорки громадської організації "Центр протидії корупції" Каленюк Дар’ї і колективне звернення групи громадських організацій  ̶ Інституту масової інформації, "Детектора медіа" та Інституту демократії ім. Пилипа Орлика. 

Нацрада зазначає, що з цих звернень, а також із поширеної в медіа інформації стало відомо, що кінцевим бенефіціарним власником Bolvik Ventures LTD (ТОВ "Болвік Венчерз ЛТД") є громадянка України Марченко Оксана Михайлівна. 

Проте у звітній інформації щодо структури власності цих компаній, яка була подана до Нацради, станом на 31 грудня 2019 року власником Bolvik Ventures LTD із часткою 100% через Menealos Sazos зазначено Суркіса Ігоря Рахмільовича, громадянина України. 

Нацрада вбачає в цьому ознаки порушень ліцензіатами вимог частини четвертої статті 12 і пункту "а" частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

Так, Нацрада для вивчення всіх обставин призначила позапланові безвиїзні перевірки таким ліцензіатам: 

  • ТОВ "ТРК "Студія 1+1" (логотип "1+1");
  • ПрАТ "Телекомпанія "ТЕТ" (логотип "ТЕТ");
  • ТОВ "Гравіс-кіно" (логотип "2+2");
  • ТОВ "РЄАЛ ІСТЕЙТ-ТВ" (супутникове телебачення – логотип "Бігуді"; багатоканальне телебачення – логотип "2+2");
  • ТОВ "ТРК "Жиса" (логотип "2+2 Жиса");
  • ТОВ "ТАК ТВ+" (логотип "2+2 Миколаїв");
  • ТОВ "Компанія ІРТК "ТОР" (логотип "2+2 ТОР");
  • ТОВ "ТРК "ТБ Стимул" (логотип "2+2 ТБ-СТИМУЛ");
  • ТОВ "ТРК "ТЕТ" (ефірне телебачення логотип "2+2 S-ТЕТ"; багатоканальне телебачення – логотип "УНІАН.Харків");
  • ТОВ "ТРК "Алекс ТВ" (логотип "УНІАН.Запоріжжя");
  • ТОВ "ТРК "Кварц" (багатоканальне телебачення – логотип "УНІАН.Нікополь"; ефірне телебачення –  логотип "К, Кварц");
  • ТОВ "ТРК "ТЕТ-Дніпропетровськ" (логотип "УНІАН.Дніпро").

Вони мають бути проведені в період із 26 листопада до 10 грудня 2020 року. Після їхнього проведення і з’ясування всіх обставин Національна рада ухвалить відповідні рішення. Крім того, Нацрада зобов’язала компанії до 1 грудня цього року надати оновлену інформацію про структуру власності та актуальні документи, що підтверджують належність іноземним юридичним або фізичним особам корпоративних прав у суб’єкті інформаційної діяльності.

Як повідомляв ІМІ, Як повідомляв ІМІ, голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук вказав у своїй майновій декларації за 2019 рік компанію Bolvik Ventures Ltd, яка фігурує в структурі власності ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1". Кінцевою бенефіціарною власницею компанії Bolvik Ventures Ltd є його дружина Оксана Марченко.

В ОПЗЖ повідомили, що голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук через ланцюжок компаній володіє часткою в телеканалах ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1" та ПрАТ "ТК "ТЕТ" ще з 2012 року, а з 2016-го це право власності перейшло до його дружини, телеведучої Оксани Марченко.

У червні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до групи компаній "1+1 медіа" по роз’яснення щодо зміни структури власності.

У липні 2020 року група "1+1 медіа" повідомила, що компанію Вolvik Ventures LTD (володіє 24,65% ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1") контролюють Ігор Суркіс (із часткою 33,34%), віцепрезидент ФКА "Динамо" (Київ) Леонід Ашкеназі (33,33%) і дружина народного депутата Віктора Медведчука, телеведуча Оксана Марченко (33,33%).

Liked the article?
Help us be even more cool!