ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада оштрафувала канал "Наш" та попросить суд анулювати ліцензію "Максі ТВ"

10.02.2022, 15:13
Фото – Україна 24
Фото – Україна 24

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оштрафувала на понад 124 тис. грн телеканал “Наш” (ТОВ “Наш 365”), а також вирішила звернутися до суду щодо анулювання ліцензії каналу “Максі ТВ” (ТОВ “Наша Прага”). 

Такі рішення регулятор ухвалив 10 лютого на засіданні за результатами позапланових безвиїзних перевірок каналів.

Під час перевірок Нацрада зафіксувала, що канали порушили законодавство щодо розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Перевірки мовників регулятор провів після звернення ГО “Детектор медіа” щодо висловлювань політика Євгена Мураєва в передачі “Важливе”, які канали транслювали у своїх ефірах 1 і 2 вересня 2021 року. Темою передачі “Важливе”, ведучим якої був Максим Назаров, став візит Президента України до США. Гість передачі Євген Мураєв висловлював свої переконання про негативні наслідки приєднання України до Європейського Союзу і НАТО. 

“Він, ігноруючи національні й міжнародні правові вимоги, у своїх висловлюваннях вдався до расистських висловлювань та очорнення релігійних переконань. У контексті розмови Євген Мураєв використовував лексеми “чорний Париж”, “мусульманська Мекка… з хіджабами… де страшно перебувати” і висловлював інші характеристики населення французької столиці, яке етнічно походить з африканського континенту і мусульманських країн. Це підкреслювало негативне ставлення, презирство і зневагу промовця до таких людей”, – зазначає Нацрада.

Перевірка також встановила, що ведучий програми “Важливе” навіть не зробив спроби збалансувати однобічність висловленої Євгеном Мураєвим позиції. 

Нацрада оштрафувала “Наш” на 124 тис. 670 грн. Щодо “Максі ТВ” регулятор звернеться до суду стосовно анулювання ліцензії, оскільки канал не сплатив попередній штраф за порушення і не усунув їх.

Крім того, Нацрада на засіданні 10 лютого оштрафувала обидва канали за порушення законодавства щодо ведення передач українською мовою. Загальна сума штрафу, яку мають сплатити обидві юридичні особи, становитиме близько 25 тис. грн.

Як повідомляв ІМІ, 25 листопада 2021 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила перевірки каналу “Наш” та “Максі ТВ” (юридичні особи ТОВ “Наш 365” та ТОВ “Наша Прага”) через трансляцію програми “Важливо”, під час якої гість ефіру Євген Мураєв поширив расистські висловлювання.

Liked the article?
Help us be even more cool!