ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада оштрафувала канал "Наш" і знову звернеться до суду щодо анулювання ліцензії

02.09.2021, 16:25
Фото – YouTube Наш
Фото – YouTube Наш

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення за поширення мови ворожнечі оштрафувала телеканал “Наш” (ТОВ “Наш 365”, Київ) на понад 119 тис. грн та вирішила подати позов до суду щодо анулювання ліцензії каналу. 

Такі санкції Нацрада застосувала 2 вересня на своєму засіданні за результатами перевірки каналу “Наш” (ТОВ “Наш 365”, Київ), повідомляється на сайті регулятора.

Зокрема, “Наш” отримав штраф та позов до суду про анулювання ліцензії за неусунення порушень норм законів, що передбачають неможливість трансляції програм і передач, які провокують у суспільстві розбрат і ненависть.

Канал оштрафовано через висловлювання міністерки юстиції часів Януковича Олени Лукаш у ток-шоу “Важливе” 27 та 28 квітня. Лукаш стверджувала, що нинішня влада України та її союзники в боротьбі з російською агресією становлять загрозу та небезпеку для людей. Всю відповідальність за ведення бойових дій вона покладає на політичне керівництво України, а не на країну-агресора, ставить під сумнів територіальну цілісність країни.

Також, зазначає Нацрада, Лукаш нав’язує глядачам думку, яка поширюється російською пропагандою, що в Україні процвітає фашизм. Крім того, у лексиці Лукаш є провокаційні, образливі й дискримінаційні визначення стосовно людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

З боку працівників телеканалу не було спроб збалансувати однобічність та упередженість висловленої позиції та наведених аргументів. Повтор передачі відбувся без змін чи редакційної модерації і підтверджує, що ліцензіат свідомо надав платформу для поширення поглядів, які провокують ненависть і нетерпимість.

До суду щодо анулювання ліцензії телеканалу Нацрада вирішила звернутися через ефір “Нашого” за 7 і 8 травня 2021 року, де в програмі “П’ятниця. Вечір” брав участь Андрій Пальчевський. Останній припустився висловів, які провокують ненависть і дискримінацію за етнічним походженням та місцем проживання громадян України. 

Крім того, Нацрада ухвалила на засіданні два рішення щодо каналу “Максі-ТВ” (ТОВ “Наша Прага”, Київ), які стосувалися тих самих передач з Оленою Лукаш і Андрієм Пальчевським, що виходили в ті самі дні на телеканалі “Наш”.

Зокрема, “Максі-ТВ” отримав два штрафи за порушення законодавства щодо поширення мови ворожнечі, сума штрафу за двома рішеннями становить 239 089,50 грн. 

Також “Максі-ТВ” оголошено попередження через ретрансляцію програм телеканалу “Наш” за участю Лукаш та Пальчевського.

Як повідомляв ІМІ, 19 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила ТОВ “Наш 365” (логотип “Наш”) і ТОВ “Наша Прага” (логотип “Максі-ТВ”) позапланові безвиїзні перевірки через поширення мови ворожнечі у висловлюваннях Олени Бондаренко.

19 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення  вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу “Наш” через заклики в його ефірі до розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті. В ефірі каналу був Петро Симоненко.

Liked the article?
Help us be even more cool!