ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада оголосила "Інтеру" попередження за ток-шоу з 12-річною породіллею

09.11.2017, 15:15
Фото - стоп-кадр із програми "Стосується кожного", "Детектор медіа"

9 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу “Інтер” за показ двох випусків ток-шоу “Стосується кожного” за 9 і 13 жовтня про 12-річну дівчинку, яка народила дитину, повідомляє “Детектор медіа”.

Нацрада вважає, що ці випуски “Стосується кожного” є контентом, який може завдати шкоди дітям. Тому регулятор оголосив попередження за порушення трьох норм закону “Про телебачення і радіомовлення”:

  • абзац 8 частини 2 статті 6 – не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися;
  • частина 5 статті 28 – ліцензіат не має права розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини 2 статті 6 закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів;
  • частина 2 статті 62 – забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом; такі програми або передачі повинні мати спеціальне попередження і відповідно позначатися в розкладі програм телерадіоорганізацій та спеціально позначатись безпосередньо перед їх трансляцією.

При цьому Нацрада у своєму рішенні не врахувала порушення телеканалом “Інтер” абзацу 13 частини 2 статті 6 закону “Про телебачення і радіомовлення” (заборона поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи), на що звертали увагу ГО “Детектор медіа” у своїй скарзі та Незалежна медійна рада у своєму висновку. Також саме на порушення прав дитини – учасниці ток-шоу звертала увагу у своєму зверненні до Нацради Уповноважена з прав людини.

Санкція попередження стала результатом позапланової перевірки, проведеної за скаргами Уповноваженої Верховної Ради з прав людини та громадської організації “Детектор медіа”. Також Нацрада у своєму рішення спиралася на висновок Незалежної медійної ради, яка встановила факт порушення телеканалом “Інтер” законодавства, а ведучим програми “Стосується кожного” Андрієм Данилевичем – стандартів журналістської етики.

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу “Інтер” через трансляцію передачі “Стосується кожного” за 9 і 13 жовтня про 12-річну дівчинку, що народила дитину, яка може завдати шкоди фізичному, психічному та моральному здоров’ю дітей.

23 жовтня Незалежна медійна рада дійшла висновку, що телеканал “Інтер” при показі передач “Стосується кожного” від 9 та 13 жовтня 2017 року припустився порушень Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних осіб, а ведучий передачі, Андрій Данилевич, порушив професійну вимогу виявляти обережність при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми.

Раніше офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини попросив Національну раду з питань телебачення і радіомовлення провести перевірку телеканалу “Інтер” щодо дотримання законодавства у зв’язку з показом програми “Стосується кожного”, де було порушено права 12-річної дівчинки.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення подала до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики пропозиції щодо ухвалення нових, жорстких і конкретних законодавчих норм щодо захисту дітей.

Liked the article?
Help us be even more cool!