ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен просить Нацраду перевірити "Інтер" через програму з 12-річною мамою-дитиною

18.10.2017, 12:17
Фото - стоп-кадр із програми "Стосується кожного", "Детектор медіа"

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини просить Національну раду з питань телебачення і радіомовлення провести перевірку телеканалу “Інтер” щодо дотримання законодавства у зв’язку з показом програми “Стосується кожного”, де було порушено права 12-річної дівчинки. Про це в інтерв’ю “Детектору медіа” повідомила представниця Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина.

“Ми просимо Національну раду провести перевірку і в рамках закону “Про телебачення і радіомовлення” і закону “Про Національну раду…” вжити заходів реагування. Якщо будуть накладені штрафні санкції, то ми їх тільки підтримаємо”, - сказала Філіпішина.

За її словами, офіс Омбудсмена вбачає в сюжеті та в його подачі, яка вже двічі відбулася на телеканалі “Інтер” у програмі “Стосується кожного”, порушення прав 12-річної дівчинки.

"Мова йде про кілька аспектів. Перший аспект, на який ми вже неодноразово звертали увагу різних мас-медіа і який нас обурив у рамках цієї програми, полягає в наступному. Дуже часто законні представники, які уповноважені представляти своїх дітей, зловживають цим правом. Даючи згоду на участь дітей у подібних ток-шоу та розкриття багатьох особистих речей, пов’язаних із життям і долею дитини, вони порушують права цієї дитини на честь, на гідність, на конфіденційність”, - сказала вона.

Вона нагадала, що без згоди законних представників не допускається розповсюдження персональної інформації про дитину.

“Відбувається конфлікт між двома інтересами – інтересом дитини, який, на наш погляд, має бути в пріоритеті, й інтересом батьків, які виносять ці речі на суспільний загал, намагаючись зняти із себе відповідальність і перекласти її в шоу або не розуміючи своєї відповідальності перед дитиною за її життя. Тобто в цій ситуації законний представник діяв усупереч законним інтересам дитини”, - зазначила Філіпішина.

Також, зауважила вона, на думку офісу Омбудсмена, журналіст та ведучий програми Андрій Данилевич допустив порушення журналістської етики і перебрав на себе функції слідчого, допустивши допит малолітньої дитини в ефірі.

“Він у межах ефіру ставив дитині запитання, які зазвичай ставить слідчий: хто це робив, скільки разів робив, у якій обстановці, наодинці чи хтось був удома, а ти кричала чи не кричала, а ти кликала на допомогу чи ні, а скільки разів це відбувалося?.. Це є неприпустимими речами”, - вважає представниця Уповноваженого.

За її словами, якщо мова йде про сексуальне насилля над дитиною, то допит відбувається у так званій “зеленій кімнаті” – в окремому приміщенні, коли малолітня дитина перебуває в кімнаті з психологом, а слідчий, прокурор, адвокат і батьки перебувають за межами кімнати й лише спостерігають через скло за тим, що відбувається, щоб зайвий раз не травмувати дитину і щоб була створена максимально приязна атмосфера, яка б не відлякувала дитину.

“Натомість у студії відбувся допит дитини в присутності багатьох людей, на загал усієї країни. Дитина була явно в дуже стресовому стані: дівчинка плакала, вона замкнулася, вона вже сказала, що її цькують однолітки у школі. Я впевнена, і Уповноважена такої ж думки, що подібний формат програм абсолютно не піде на користь, а тільки поглибить цю ситуацію та не сприятиме розв’язанню конфлікту між дитиною та її однолітками”, - зазначила Аксана Філіпішина.

Крім того, вона повідомила, що офіс Омбудсмена направив звернення “Інтеру”, де наголосили на недопустимості порушення принципу конфіденційності та попросили канал вжити заходів для того, щоб у майбутньому не повторювалися подібні ситуації та в ефір не виходили подібні програми. Також офіс Уповноваженого попросив “Інтер”, зокрема, надати їм інформацію про те, чи давала мати дитини письмову згоду на участь дівчинку у ток-шоу.

Вона також не виключила можливий позов до телеканалу “Інтер” з боку Уповноваженого “в інтересах цієї дитини про захист її честі й гідності, оскільки законний представник, на наш погляд, діяв усупереч інтересам дитини”.

Нагадаємо, участь у ток-шоу взяла 12-річна дівчинка з Львівської області, яка 17 вересня народила доньку.

Liked the article?
Help us be even more cool!