ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада допустила 32 організації обиратися до наглядової ради НСТУ у правозахисній сфері

13.10.2021, 14:21

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення допустила до участі в конференції з обрання члена наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) у правозахисній сфері 32 громадських об'єднання та асоціацій.

Таке рішення Нацрада ухвалила 13 жовтня на засіданні, повідомляється на сайті регулятора. 

Загалом заяви подали  64 громадські організації.

Серед організацій, які, зокрема, допустили: “Харківська правозахисна група”, “Українська Гельсінська спілка з прав людини”, “Центр громадянських свобод”, “Освітній дім прав людини в Чернігові”, “Центр демократії та верховенства права”, “Комітет виборців України”, “Центр інформації про права людини” та інші.

Водночас таку ж кількість (32 організації) Нацрада не допустили до участі в конференції. Серед недопущених є Інститут масової інформації, хоча, за словами голови Нацради Ольги Герасим’юк, до роботи організації у Громадської комісії не було застережень. 

Члени Національної ради врахували, що кандидатку від ІМІ Оксану Романюк 13 жовтня 2020 року обрали членкинею Наглядової ради НСТУ, тому організація вже скористалася своїм правом подати кандидатуру.

Допущені до участі в конференції ГО мають у термін із 19 по 25 жовтня подати заяви та інші документи кандидатів у Наглядову раду.

Відповідно до Календарного плану конференція має відбутися у період із 15 по 19 листопада цього року.

Як повідомляв ІМІ, 21 вересня громадська організація “Центр інформації про права людини” (ZMINA) заявила, що до складу Наглядової ради Національного суспільного телебачення і радіомовлення України своїх представників делегували невідповідні правозахисні організації, метою яких є обрати до цього органу свого представника.

Організація виявила, що “конкурсу неабияку увагу приділили десятки організацій, які не є ані активними в розумінні закону, ані правозахисними”.

Ситуація, що склалася, нагадує організації спробу “рейдерського захоплення” конференції суб’єктами, які не відповідають умовам закону, що “може мати на меті вплив на подальшу діяльність Суспільного мовника, його реформування та редакційну політику”.

22 вересня Нацрада повідомила, що уточнить інформацію в понад 30 громадських організацій, які хочуть брати участь в обранні члена Наглядової ради НСТУ у правозахисній сфері.

Liked the article?
Help us be even more cool!