ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Національні онлайн-медіа поширили незаблюрене відео підриву гранат на Закарпатті

15.12.2023, 14:39
Фото – Національна поліція
Фото – Національна поліція

Низка провідних українських онлайн-медіа опублікувала новини з незаблюреним відео підриву гранат у приміщенні сільради на Закарпатті. На відео чітко видно обличчя людей, сам вибух та його наслідки, чути крики жертв, які отримують каліцтва в прямому ефірі. Новини з цим відео також не містили позначки 18+, яка мала б додаватися для захисту прав дітей та підлітків, чи інших попереджень про чутливий контент.

Так, “Українська правда” опублікувала на сайті новину, додавши до неї відео підриву без блюру. У себе в профілі в соцмережі Х медіа пише, що відео їм надало джерело. NV опублікувало незаблюрене відео, зробивши в новині репост із телеграм-каналу Pravda Gerashchenko. 

Також неблюрене відео опублікували на сайтах “Цензор”, Zaxid.net, ТСН, “Еспресо”, “Кореспондент,”, Обозреватель”, “Ліга”, які використали відео з телеграм-каналу місцевого журналіста Віталія Глаголи.

Водночас 24 канал став єдиним медіа, яке додало позначку 18+ до заголовка новини й окремо поставило попередження до відео про те, що воно містить чутливий контент.

Крім того, не блюрило відео закарпатське видання Mukachevo.net, яке послалося на свій телеграм-канал.

Водночас медіа Новини.LIVE виклало трихвилинне незаблюрене відео з анонімного телеграм-каналу “Труха”, де люди перебувають у паніці, на відео чути крики й спроби зорієнтуватися після інциденту. 

Сайти ZN.ua, “Гордон”, hromadske, “Укрінформ”, “Радіо Свобода”, “Інтерфакс-Україна”, “Новинарня” використали блюрене відео Національної поліції.

Нагадаємо, частина 1 статті 42 Закону “Про медіа” “Захист дітей” обмежує поширення в медіа матеріалу, що може завдати шкоди фізичному, психічному або моральному розвитку дітей, і  матеріалу, який, зокрема:

  • надмірно зосереджує увагу на насильстві;
  • демонструє великим планом тіла померлої, такої, що вмирає, або жорстоко понівеченої людини.

Водночас частина 6 статті 42 зазначає, що онлайн-медіа можуть поширювати інформацію, передбачену частиною першою цієї статті, за умови забезпечення належного попередження про потенційну шкідливість такої інформації для дітей.

Раніше Національна поліція повідомила, що 15 грудня, об 11:37, отримала повідомлення, що в будівлі Керецьківської сільської ради Мукачівського району під час засідання сесії один з депутатів підірвав гранати.

Внаслідок вибуху постраждало 26 людей, шість із яких у важкому стані. Медики проводять реанімаційні заходи щодо чоловіка, який підірвав гранати. 

Слідчі кваліфікували подію за ч. 1 ст. 263 (“Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”) ККУ. Служба безпеки України розслідуватиме подію за ч. 1 ст. 258 (“Терористичний акт”) ККУ.

Медіаекспертка Інституту масової інформації Олена Голуб зазначає, що оприлюднення відео з упізнаними обличчями людей на ньому можна вважати порушенням 3 пункту Кодексу етики українського журналіста “Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини”. 

“Негативним і травматичним є і те, що цілком можливо, що багато близьких постраждалих людей дізналися про трагедію з медіа. Відповідно, це могло негативно вплинути на їхній психічний стан і усвідомлення того, що відбулося. Якщо медіа позиціює себе як соціально відповідальне, то має уникати таких речей”, – прокоментувала Олена Голуб.

Оновлення 16:47. Редакція Еспресо після виходу цієї публікації ІМІ оновила свою новину, додавши до відео попередження про те, що воно містить чутливий контент. Біля незаблюреного відео з телеграм-каналу Віталія Глаголи медіа додало: “Обережно! Посилання веде на контент, що може травмувати”.

Liked the article?
Help us be even more cool!