ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Наш" отримав штрафи через висловлювання Бондаренко та Азарова і попередження через Симоненка

27.05.2021, 14:18
Фото – YouTube Наш
Фото – YouTube Наш

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила два штрафи телеканалу “Наш” (ТОВ “Наш 365”) за трансляцію в ефірі висловлювань Олени Бондаренко та Миколи Азарова, а також призначила перевірку через ефір за участю Петра Симоненка.

Таке рішення Нацрада ухвалила 27 травня, повідомляється на сайті регулятора.

Так, за трансляцію дискримінаційних щодо Збройних сил України висловлювань Олени Бондаренко компанію оштрафовано на суму 114 067,50 грн, який вона має сплатити впродовж 30 днів.

Під час перевірки телеканалу Нацрада встановила, що публічні висловлювання Бондаренко в ефірі телеканалу 15 січня в передачі “Марафон” мають ознаки розпалювання національної ворожнечі, приниження групи осіб за ознакою їхньої належності до Збройних сил України. 

“Використані мовні звороти є провокаційними, образливими й дискримінаційними, оскільки промовцем безпідставно було констатовано факт того, що всі військовослужбовці Збройних сил України є “злочинцями” й “порушниками присяги”, що вони є відповідальними за ведення бойових дій проти “власного народу” і тому є об’єктом звинувачень, осуду, ненависті, підбурювання до агресивних дій та насильства”, – зазначає Нацрада.

Крім того, Бондаренко в ефірі телеканалу заперечувала участь у збройному конфлікті на Донбасі збройних сил Російської Федерації і не згадувала про дії незаконних збройних формувань, які вчиняють незаконний збройний спротив на території окремих районів Донецької та Луганської областей. На думку Бондаренко, присутність російських військових на Донбасі “довести неможливо” і досі немає жодних доказів їхньої присутності. Натомість вона звинуватила українську армію в обстрілах українських міст із повітря, проте не навела жодного доказу.

Нацрада вважає, що виголошені Бондаренко висловлювання “є свідомим поширенням необ’єктивної інформації, маніпуляцією та фальсифікацією історичних подій”. Водночас, зауважує регулятор, вона є постійною гостею передач телеканалу “Наш”, і формат її участі в передачах здебільшого не передбачає дискусії для поширення об’єктивної інформації чи висвітлення різних думок. 

“Таким чином, участь О. Бондаренко в передачах фактично використовується ТОВ “Наш 365” для висвітлення однобічної, упередженої, незбалансованої позиції гості”, – зазначає Нацрада.

Працівники телеканалу, зокрема ведучі  А. Нікіфоров і О. Веремій, не робили спроб збалансувати однобічність та упередженість висловленої позиції, наведених фактів. 

Тому Нацрада визнала наявність у висловлюваннях Бондаренко закликів до розв'язання агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті й оштрафувала канал.

Також на цьому засіданні Національна рада оштрафувала “Наш” на 228 135 грн через висловлювання Миколи Азарова в передачі “Марафон” 15 і 16 грудня 2020 року. Його висловлювання “містили заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювали ворожнечу і ненависть”.

Крім того, ТОВ “Наш 365” сьогодні призначено перевірку за ефір передачі “Марафон” від 4 травня цього року за участю Петра Симоненка.

Як повідомляв ІМІ, 12 лютого Нацрада призначила позапланову безвиїзну перевірку телеканалу “Наш” (ТОВ “Наш 365”, Київ) через поширення експрем’єр-міністром Миколою Азаровим російської пропаганди.

28 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову безвиїзну перевірку телеканалу “Наш” (ТОВ “Наш 365”, Київ) через висловлювання в ефірі колишньої народної депутатки від Партії регіонів Олени Бондаренко, яка в ефірі назвала Збройні сили України “злочинцями”.

Liked the article?
Help us be even more cool!