ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нападник на журналістку видання "УСІ" отримав адмінштраф – Одеська облпрокуратура

01.10.2021, 12:00
Фото – пресслужба Одеської обласної прокуратури
Фото – пресслужба Одеської обласної прокуратури

Одеська обласна прокуратура продовжує перевірку розслідувань щодо перешкоджання журналістській діяльності. Протягом цього року кілька справ уже були скеровані до суду. Отримав покарання у вигляді адміністративного штрафу нападник на фотокореспондентку інтернет-видання “Українська служба інформації” (УСІ) Владиславу Швець.

Про це повідомив заступник керівника прокуратури Дмитро Вербицький на зустрічі з регіональним представником ІМІ Павлом Колотвіним, головредом видання “Ізбірком” Валерієм Болганом, координатором проєктів ГО “Прожектор” Олексієм Лосинцем та головою регіонального відділення НСЖУ Юрієм Работіним.

У заході також узяли участь керівники структурних підрозділів обласної прокуратури та заступник начальника ГУНП в Одеській області – начальник слідчого управління Олександр Саламаха.

У процесі засідання робочої групи були звірені дані в справах, які зареєстровані в правоохоронних органах та є на контролі в представників громадського сектору та журналістів Одещини.

Під час зустрічі згадувалися й окремі випадки порушення прав журналістів в Одесі та перебіг розслідувань. 

Отримав покарання у вигляді адміністративного штрафу нападник на фотокореспондентку інтернет-видання “Українська служба інформації” (УСІ) Владиславу Швець. Журналісти навесні 2020 року знімали репортаж про підготовку до Великодня і зайшли на задній двір монастирського храму, де відбувалася служба. Охоронець намагався їм перешкодити, а після того, як вони закінчили знімати й пішли з території, підійшов до Владислави Швець, штовхнув її та вибив камеру. 

Триває розслідування стосовно нападу на журналіста видання Odessa.Online Сергія Ляшонка: в травні 2021 року на нього напав охоронець складів логістичної фірми біля ставка колишньої джутової фабрики на вулиці Василя Стуса в Одесі. Під час засідання робочої групи з’ясувалося, що слідчі та постраждалий журналіст втратили зв’язок одне з одним, що було вирішено безпосередньо на засіданні.

За словами прокурорів, завершено розслідування та передано до суду кілька резонансних справ стосовно нападів на одеських журналістів, які відбулися в період із 2017 до 2019 року. Але в зазначених випадках нападники до цього часу перебувають у розшуках, тому деталі слідства ще під таємницею.

Як повідомляє представник ІМІ, деякі справи, які потрапляли до моніторингів Інституту масової інформації, правоохоронці закрили або перекваліфікували на “нежурналістські” статті. Як пояснили правоохоронці під час зустрічі, це було зроблено, оскільки під час розслідування встановлено, що напади на представників ЗМІ відбувалися через приватні чинники (бізнес, сімейні обставини, помсту, не через професійну діяльність тощо).

За результатами робочої зустрічі були визначені подальші заходи щодо налагодження ефективної взаємодії правоохоронних органів з представниками засобів масової інформації.

Після першої такої наради в червні 2021 року правоохоронці дослідили судову практику в справах щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів та розробили внутрішню методологію в роботі з такими випадками. Також протягом останніх місяців відбулася серія навчальних заходів за участю прокурорів, слідчих, дізнавачів та представників засобів масової інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!