ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Волині експосадовець оскаржує у Верховному суді покарання за напад на журналістку

16.10.2024, 11:25
Мая Голуб

Експосадовець Георгій Штефанеса, якому суд призначив покарання у 5 з половиною роки тюрми за напад на журналістку Людмилу Яворську та привласнення бюджетних коштів, звернувся до Верховного суду України, аби це рішення повторно переглянули. 

Про це регіональну представницю Інституту масової інформації у Волинській області Маю Голуб повідомила журналістка Людмила Яворська. 

Колаж видання "Сила правди"

19 квітня 2023 року Луцький міськрайонний суд Волинської області засудив Георгія Штефанесу за розтрату майна і заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах та організувавши злочинну групу (ч. 3 і 4 ст. 191, ч. 3 ст. 27 Кримінального кодексу України), а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 ККУ). 

На підставі ч. 1 ст. 70. КК України  за сукупністю кримінальних правопорушень через поглинення менш суворого покарання більш суворим, Штефанеса отримав 5,6 років тюрми та заборону обіймати певні посади впродовж 3 років. 

Згодом Штефанеса просив у Волинському апеляційному суді скасувати вирок суду першої інстанції, проте 14 грудня 2023 року Волинський апеляційний суд залишив чинним вирок суду першої інстанції.

Цього року Георгій Штефанеса звернувся з касаційною скаргою до Верховного суду з проханням зупинити виконання вироку Луцького міськрайонного суду від 19 квітня 2023 року на час розгляду його скарги. Також просив скасувати рішення Волинського апеляційного суду від 14.12. 2023 року. 

Журналістка Людмила Яворська у коментарі представниці ІМІ зазначила, що Верховний суд частково задовольнив скаргу Георгія Штефанеси. Зокрема, рішення в частині перешкоджання журналістській діяльності суд залишив в силі. За напад на журналістку суд передбачив арешт 5 місяців і компенсацію моральної шкоди у розмірі 1 грн. 

“Було важливо, щоб суд визнав факт завдання мені моральної шкоди, тому окремо подавала цивільний позов щодо цього. У той же час не хотіла мати нічого спільного із накраденими грошима Штефанеси, тому суму вказала символічну – одну гривню”, – зазначила Людмила Яворська.

Журналістка Людмила Яворська зауважує, що за таких умов навряд чи Штефанесу притягнуть до відповідальності, бо ж спершу людину мають знайти. А цього, на її думку, ніхто не робить.

“Мене дуже здивувало, що Штефанеса – у розшуку, проте ні суд, ні правоохоронні органи не цікавляться в його адвокатів, де він і як його розшукати. Виявляється, в Україні це цілком популярна практика – отримати вирок, втекти за кордон, щоб уникнути його виконання, і вже з-за кордону пробувати скасувати той вирок. Нікого не дивує і не цікавить при цьому, де засуджений”, – зауважила  Людмила Яворська. 

Як повідомляв ІМІ, 19 квітня 2023 року Луцький міськрайонний суд Волинської області визнав винним  Георгія Штефанесу у привласненні бюджетних коштів і нападі на журналістку та засудив до позбавлення волі на термін п'ять з половиною років.

4 січня 2021 року в селі Підгайці Волинської області проєктний менеджер Підгайцівської сільської ради Георгій Штефанеса накинувся з кулаками на журналістку Людмилу Яворську, яка приїхала до сільради для отримання коментарів у депутатів щодо ситуації з ремонтом на одній з вулиць, а також зареєструвати запит на доступ до інформації.

Нині Георгій Штефанеса перебуває у розшуку.

Liked the article?
Help us be even more cool!