ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Луцька ув’язнив на 5,5 років експосадовця, який привласнив кошти та напав на журналістку

19.04.2023, 15:48
Фото – Волинська Служба Новин
Фото – Волинська Служба Новин

Луцький міськрайонний суд Волинської області визнав експосадовця Підгайцівської сільської ради Георгія Штефанесу винним у привласненні бюджетних коштів та нападі на журналістку, призначивши покарання – позбавлення волі на термін п'ять з половиною років.

Таке рішення суд ухвалив 19 квітня, повідомляє інформаційне агентство Волинська Служба Новин.

Також суд зобов’язали підсудного повернути сільраді понад пів мільйона гривень збитків.

Георгія Штефанесу судили одразу за двома епізодами. Йдеться про привласнення, розтрату майна і заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах та організувавши злочинну групу (ч. 3 і 4 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ККУ), а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 ККУ). Судовий розгляд тривав півтора року.

Георгій Штефанеса своєї провини не визнав і відмовився давати свідчення.

Водночас, повідомляє медіа, заслухавши всіх свідків та дослідивши докази, суд вирішив, що провина Георгія Штефанеси за скоєння вказаних злочинів підтверджується повністю. Також суд не побачив обставин, які могли б пом'якшити вирок, адже обвинувачений не робив спроб відшкодувати збитки, відсутність каяття тощо.

Журналістка Людмила Яворська подякувала за підтримку. За її словами, вона розуміє, що буде апеляція, але “готова до нової боротьби, бо як ніколи вірю в справедливість”.

“Є багато слів, які мала б додати, але не можу. Мене аж теліпає)) Переповнює емоція, яку б я назвала: справедливість є))). Крім нападу на мене як на журналістку, Штефанесу судили за розтрату бюджетних грошей під час ремонтів доріг у Підгайцях. Слідство виявило два епізоди на 1,5 млн грн, за що і засудили. Але хочу наголосити: сім'я Штефанеси мала не два епізоди, а 210 виграних тендерів на суму 60 млн грн. Тому тюрма – таки заслужено”, – написала вона.

В коментарі ІМІ Людмила Яворська прокоментувала судове рішення так: “Покарання завжди має бути таким, щоб злочинець зробив висновки і був здатен виправитись. А йому подібні - боялися робити нові злочини, відчуваючи безкарність. У випадку із Штефанесою жодне більш м'яке покарання не заставило б його навіть задуматись. За два роки розгляду справи він не те, що ні разу не вибачився, він відкрито демонстрував, що своєї вини не визнає. При цьому відмовився давати будь-які покази і пояснити свою поведінку”.

Також вона розповіла, що після відкриття кримінального провадження за напад вона стикалася з дуже великою кількістю перешкод. 

“Якось слідчий попросив мене показати державний реєстр журналістів, щоб він міг мене точно ідентифікувати як журналістку. Я після того на всіх слідчих діях просила його представитись і показати реєстр слідчих, щоб я точно знала, що він не самозванець. Насправді, все було доволі невесело. Тим більше, інцидент стався у період реформування поліції і ліквідації райвідділків, то я вже й не можу порахувати, скільки разів мою справу кудись передавали і всі слідчі дії починалися по колу”, - зазначила Людмила Яворська.

Як повідомляв ІМІ, 4 січня 2021 року в селі Підгайці Волинської області проєктний менеджер Підгайцівської сільради Георгій Штефанес накинувся з кулаками на журналістку Людмилу Яворську, яка приїхала до Підгайцівської сільської ради для отримання коментарів у депутатів щодо ситуації з ремонтом на одній з вулиць, а також зареєструвати запит на доступ до інформації. 

Поліція Волині відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання – ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!