ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Волині до суду передали три "журналістські" справи

04.10.2021, 13:12
Фото – Волинські новини
Фото – Волинські новини

Правоохоронці Волинської області передали до суду три справи, що стосуються перешкоджання законній професійній діяльності журналіста або умисного знищення чи пошкодження його майна.

Про це йшлося 30 вересня під час засідання міжвідомчої робочої групи з протидії злочинам, вчиненим проти журналістів, яке відбулось у Волинській обласній прокуратурі, повідомляють “Волинські новини”.

За словами першого заступника керівника Волинської обласної прокуратури Олега Губчака, протягом цього року зареєстровано чотири кримінальні провадження, які стосуються перешкоджання законній професійній діяльності журналіста або умисного знищення чи пошкодження його майна.

У випадку трьох справ обвинувальні акти вже скеровано до суду – це напад на журналістів одного з телеканалів на пилорамі в селі Стобихівка Камінь-Каширського району, перешкоджання професійній діяльності кореспондента під час журналістського розслідування, заподіяння тілесних ушкоджень і  постріл у живіт із пневматичного пістолета журналісту.

Прокуратура орієнтуватиме суд на призначення відповідних мір покарання обвинуваченим особам у межах закону, запевнив Олег Губчак.

Окрім того, є ще одне нерозкрите кримінальне провадження, яке стосується підпалу автомобіля в селі Струмівка, що належав головній редакторці нещодавно створеного видання.

“Скажу чесно: я починаю тиждень з цього провадження, стану досудового розслідування, встановлених нами обставин і завершую тиждень тим, що заслуховую те, що зроблено, які версії відпрацьовано, коли ми зможемо повідомити нашій громадськості те, що ми закінчили це досудове розслідування. Складність досудового розслідування зазначеного кримінального провадження в тому, що воно вчинене в умовах явної неочевидності. Крім відеозапису, в нас немає інших фактичних обставин. Тому ми відпрацьовуємо кілька версій: підпал пов’язаний із професійною журналістською діяльністю особи; підпал з особистісних мотивів, не пов’язаний із цією діяльністю; особа підпалила не той автомобіль, який їй, можливо, замовляли”, – розповів Олег Губчак.

І додав, що сподівається, що це провадження вдасться закінчити до початку наступного року.

Також Губчак нагадав, що цього року був ухвалений вирок у справі нападу на знімальну групу одного з телеканалів: особу засудили до штрафу в розмірі 850 гривень.

“Прокуратура не погоджується з відповідним вироком у зв’язку з м’якістю призначеного покарання. Ми його оскаржили в апеляційному порядку. Додатково повідомимо, чим закінчилося наше апеляційне оскарження, чи підтримають нас і чи нададуть жорсткішу оцінку діям особи, яка перешкоджала професійній діяльності журналістів, виштовхувала їх, зривала посвідчення, наносила удари по камері”, – зазначив перший заступник керівника Волинської обласної прокуратури.

За словами Олега Губчака, кількість випадків нападів на журналістів протягом останнього часу зменшилася: “Наразі наша жорстка позиція і скерування кримінальних проваджень до суду, а також масове висвітлення всіх випадків мають виховний характер. Можливо, наступного року ми не матимемо таких ганебних випадків узагалі”.

Liked the article?
Help us be even more cool!