ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Сумщині журналіст поскаржився міліції через тривалий конфлікт з виборчою комісією

15.10.2015, 23:24

У Глухові (Сумська область) журналіст обласної газети «Неделя» Владислав Зінченко написав 13 жовтня заяву в міліцію щодо факту перешкоджання його професійній діяльності через те, що його виганяли з приміщення Глухівської міської виборчої комісії. Про це повідомляється на сайті ОПОРИ.

Конфлікт у керівництва та членів комісії з журналістом  відбувся ще в перший день його роботи, а саме 30 вересня. Журналіст прийшов на засідання і знімав на камеру його хід. Після засідання присутні попросили його піти, але той не пішов добровільно, мотивуючи свою поведінку тим, що він має право знаходитися на території ТВК не лише під час засідань, а в будь-який робочий час. Виникла словесна перепалка і журналіст таки пішов.

Конфлікти між журналістом та членами комісії продовжувалися і надалі, зокрема 6 та 7 жовтня під час засідань та після їх завершення. 9 жовтня на черговому засіданні Владиславу Зінченку винесли попередження, а 13 жовтня він написав заяву в міліцію.

Як повідомила головний редактор газети «Неделя» Оксана Коваленко: “Зважаючи на конфліктність цієї комісії, ми прийняли рішення записувати їх роботу на камеру, щоб потім можна було робити об’єктивні матеріали. І з самого початку почалися проблеми. Зрештою, журналіст не витримав і написав заяву”.

У свою чергу, заступниця голови комісії Ніна Глущенко повідомила, що вони вважають, що журналіст має право перебувати лише на засіданнях, а не знімати на камеру все, що відбувається в інший час та в інших приміщеннях.

“Членів комісії обурило те, що він хотів лишитися після завершення роботи комісії, коли ми збиралися обговорювати особисті справи та святкувати день народження. Звісно, ми попросили його піти, але зробили це коректно, і ніхто силоміць його не виштовхував. Цей журналіст знімає все, навіть приватні розмови в коридорі, що, звісно, не подобається людям”, - розповіла Глущенко.

ОПОРА нагадує, що Закон України «Про місцеві вибори» визначає прозорість та публічність виборчого процесу та надає право журналістам перебувати в приміщенні ТВК. Пункт 6 частини 9 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» твердить: «На засіданнях виборчої комісії, у приміщеннях виборчої дільниці мають право бути присутніми з додержанням вимог цього Закону:(...) представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Частина 4 статті 13 цього Закону визначає: «Усі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах, інформаційних випусках, ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) - на умовах, визначених цим Законом, крім випадків, передбачених законами України. Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів».

Liked the article?
Help us be even more cool!