ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Одещині звільнили викладача, який назвав українську мовою "окупантів і фашистів"

18.05.2021, 15:42
Фото – gogetnews.info
Фото – gogetnews.info

У Чорноморську Одеської області звільнено з посади викладача морського фахового коледжу Одеського національного морського університету Олександра Макаренка, який потрапив у скандал, назвавши українську мову у фейсбуці мовою “окупантів і фашистів”.

Про це розповів Укрінформу директор коледжу Леонід Жуха.

“Сьогодні, 18 травня, видано наказ по коледжу, яким звільнено з посади викладача Олександра Макаренка згідно з п. 3 ст. 41 КЗпП України – за вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи”, – зазначив директор навчального закладу.

Як зазначає видання, в коментарі до допису у фейсбуці щодо запровадження нових правил української мови Макаренко назвав її мовою “окупантів і фашистів”.

Серед користувачів соцмережі спричинило шквал обурення таке ставлення викладача державного коледжу до української, яка є мовою викладання та виховання учнів цього навчального закладу. Дехто звернувся до уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

Реагуючи на мовний скандал, заступник директора з освітньо-виховної роботи коледжу Наталія Федорова заявила журналістам про “неприйнятність таких публічних висловлювань з боку викладача навчального закладу”, що пропагує ненависть до державної мови.

Як повідомляв ІМІ, у травні Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду про новий правопис української мови. Отже, норми правопису версії 2019 року залишаються чинними.

У березні Міністерство юстиції подало апеляційну скаргу на рішення ОАСК, який визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України про новий український правопис.

28 січня Окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів про новий український правопис. У суді зазначили, що уряд “діяв поза межами своєї компетенції та з порушенням законодавства”.

Провадження відкрили в червні 2019 року, позивачами в справі виступили ГО “Правова держава” та жителька Херсона, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої дочки. Відповідачем був Кабінет Міністрів, третя особа в справі – Міністерство освіти і науки України.

22 травня 2019 року Кабінет Міністрів схвалив нову редакцію українського правопису.

Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої ввійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. Новий правопис почав діяти 3 червня того ж року.

Liked the article?
Help us be even more cool!