ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Харківщині телеканал заявив про протиправне відключення у кабельній мережі

16.01.2017, 15:22

Телеканал “Сігма” (Харківська область) заявив про протиправне припинення трансляції каналу в кабельній мережі ТРК “Вектор”. Про це повідомляється на сайті телеканалу.

Кабельний оператор зазначає, що “Сігма” не заключила договір та не входить в Універсальну програмну послугу (УПП). Але телевійзиники наголошують на протиправності.

“Власник “Вектору” нас відключив, бо переконаний, що ми маємо платити за ефір, хоча за законом місцеві канали транслюються безкоштовно”, - йдеться на сайті “Сігма”.

При цьому у коментарі представниці ІМІ в Харківській області керівник кабельної мережі “Вектор інформ” та ТРК “Вектор” Ігор Ткачук посилається на список телекананів в УПП, пояснює, що “Сігми” у ньому немає.

“Якщо вони були повноцінним каналом і не ретранслювали три години інше ТБ, то увійшли би в список. А так мали самі читати закон і розуміти, що необхідно заключати договір. Мене співпраця з “Сігмою” мало цікавить - якщо вони хочуть - хай приходять, на місцеве ТБ ми знайдемо місце. Поки що до мене вони не зверталися”, - зазначив він.

У розмові з представницею ІМІ головна редакторка телеканалу Анна Скрипнік зазначила, що провайдер з 3 січня виключив їх з ефіру без попередження та наразі не йде на перемовини.

“Ми зверталися до керівників “Вектора”, але кажуть, що нас включать, тільки якщо ми перекриємо грошима вартість, яку сплачують центральні телеканали. Таких можливостей у нас немає”, - зазначила редакторка.

За її словами, наразі вони розглядають варіант відмовитися від ретрансляції та провести зміни, аби мати можливість увійти в УПП. “У юристів та представників Нацради розійшлися думки, бо ми маємо можливість ретранслювати, і наразі чекаємо остаточної відповіді від Нацради про те, чи для того, аби увійти в УПП, достатньо просто відмовитися від ретрансляції, чи треба вносити зміни у додаток до нашої ліцензії. Але, з іншого боку, відмовлятися від ретрансляції буде для нас проблематично, бо це наш заробіток, бо ми й досі лишаймося дотаційними”, - сказала Анна Скрипнік.

Також вона зауважує, що з провайдером, який надає послуги телебачення, інтернету та працює як телеканал, були “весь час складні відносини”. Ігор Ткачук наголошує на політичній заангажованості телеканалу.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що за уже чинною редакцією Закону про телерадіомовлення, якщо канал не підпадає під критерії УПП, то потрапляння каналу в пакет УПП на певній території - це вже суто питання домовленостей і доброї волі кабельника і телеканалу. “Канал “Сігма” за критерієм території мовлення потрапляє в УПП, але він не потрапляє за критерієм ретрансляції інших програм (ст. 1 Закону)”, - зауважив юрист.

Нагадаємо, з 1 січня 2017 року в Україні набув чинності законопроект №3504, який вносить зміни в закон України про телебачення і радіомовлення щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій в складі універсальної програмної послуги (соціальний пакет).

Liked the article?
Help us be even more cool!