ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Черкащині чоловіку загрожує три роки ув'язнення за пост у Facebook

22.12.2020, 11:30
Фото - helsinki.org.ua
Фото - helsinki.org.ua

У Чигирині Черкаської області 80-річному мешканцю Володимиру Терещенку 10 грудня вручили підозру у діях, спрямованих на повалення конституційного ладу, через допис у Facebook. Чоловіку загрожує позбавлення волі терміном до трьох років та конфіскація майна.

Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини та 5 канал

Допис чоловік зробив 2018 року, на ньому була картинка із кулеметом “Максим” та лайкою. У дописі з фейсбуку, який поширив Володимир, були слова про негідників при владі, про стадіон, де треба їх зібрати, та про розстріл. Два роки тому пост набрав дві з половиною тисячі поширень.

У жовтні пенсіонеру оголосили підозру за статтею про заклик до повалення державного ладу та прийшли з обшуком працівники СБУ. Як зазначає 5 канал, у розслідуванні, за яке взялися в СБУ, не зазначені ні автор допису, ні інші користувачі, які його поширювали чи коментували. 

Працівники СБУ виявили пост чоловіка під час звичного моніторингу соцмереж. Служба уже завершила розслідування і передала справу в прокуратуру. Там кажуть, готуються до суду. 

Володимир обвинувачення заперечує: “Я ніде не виступав з радикальною чи сепаратиською позицією проти влади, тим паче проти Конституції”.

Адвокатка Черкаської приймальні УГСПЛ Людмила Геращенко розповіла, що відомості до ЄРДР внесли ще рік тому, потім проводили експертизу. Картинку проаналізував експерт СБУ, який має освіту філолога. І за результатами експертизи, додала адвокатка, визначили – слова на зображенні свідчать про заклик до повалення влади, а це 109 стаття ККУ.

На думку Людмили Геращенко, пост вже не актуальний.

Окрім цього, з тексту підозри адвокатка зробила висновок, що Володимира Терещенка записали до учасників радикальних рухів, які мають на меті насильницькими методами змінити владу у країні. Але доказів, що він мав на меті повалення конституційного ладу, Людмила Геращенко не побачила.

“Володимир Терещенко має активну громадянську позицію, бореться за екологію та справедливість, але він не бере в руки кулемет або граблі і не йде валити владу. Слідство не навело жодних доказів цього”, – переконує адвокатка Терещенка.

Наразі справу мають скерувати до суду у Чигирині та призначити перше підготовче засідання.

80-річний Володимир Терещенко понад 40 років працював вчителем географії, розвивав наукове товариство у місті, а також протистояв будівництву птахофабрики і вирубці дерев у Чорному лісі та місцевому парку. Також він домагався, щоб місту Чигирин надали статус гетьманської столиці.

Liked the article?
Help us be even more cool!