ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МЗС Білорусі прокоментувало записи про планування вбивства Шеремета

19.01.2021, 15:30
Фото – ukrinform.ua
Фото – ukrinform.ua

Прессекретар Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь Анатолій Глаз заявив, що в Білорусі є "переконливі свідчення" та аудіозапис у відповідь на записи розмов щодо планування вбивства журналіста Павла Шеремета, які оприлюднив колишній білоруський офіцер Ігор Макар.

Про це повідомляється на сайті МЗС Білорусі.

“Насправді цей індивід (Ігор Макар. – Ред.) нам досить давно знайомий, тому ми з певним скепсисом спостерігали за всією метушнею, яка розкрутилася навколо його висловлювань. Ми також відзначили реакцію наших українських колег, які мало не вирішили збудувати на цьому ціле нове розслідування. Водночас зрозуміло, що виключно з політичних причин”, – сказав Глаз.

За його словами, Макар нібито тричі звертався до посольства Білорусі в Литві влітку 2020 року і з “цих звернень абсолютно зрозумілі всі його мотиви”. Також він додав, що українська сторона не зверталася до них, щоб “провести об'єктивну перевірку”.

“У нас є переконливі свідчення, зокрема аудіозапис, який недвозначно демонструє явні шахрайські цілі даного ділка. Щоб не бути голослівними, ми сьогодні ж готові оприлюднити їх. Під час їхнього прослуховування рекомендую пригадати одну з цитат цього персонажа: “...я завжди був чесний і порядний”, – повідомив речник. 

Як повідомляв ІМІ, колишній заступник командира спецпідрозділу “Алмаз” МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи “Білоруський народний трибунал” Ігор Макар дав свідчення в Києві в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Ігор Макар передав бельгійському виданню EUobserver для розслідування запис розмови у 2012 році за участю особи, голос якої нагадує голос тодішнього голови Комітету державної безпеки Білорусі Вадима Зайцева.

Під час розмови з двома співрозмовниками обговорюється операція з ліквідації журналіста Павла Шеремета, Олега Алкаєва (колишнього начальника слідчого ізолятора №1 у Мінську), Володимира Бородача (колишнього командира бригади спецпризначення) та В'ячеслава Дудкіна (колишнього виконувача обов'язків начальника антикорупційного управління).

4 січня 2021 року Білоруський народний трибунал, EUobserver та “Українська правда” опублікували записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голоси тодішнього голови КДБ Вадима Зайцева та працівників контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа”, з якими проводили інструктаж.

Згідно з даними, Олександр Лукашенко нібито виділив на такі операції понад 1,5 мільйона доларів.

Знайомі із Зайцевим фахівці НАТО в Білорусі підтвердили брюссельському виданню схожість голосу Зайцева в аудіо.

Із 2013 року Зайцев, колишній голова КДБ, очолював приватну компанію, що надає телевізійні та інтернет-послуги, Cosmos TV.

Liked the article?
Help us be even more cool!