ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МВС перенаправив учасників акції "Ми журналісти, а не терористи!" до прокуратури

11.05.2012, 01:27
Міліція переадресувала вимоги представників ЗМІ, які 10 травня брали участь у акції «Ми журналісти, а не терористи!», до прокуратури, повідомляє “Телекритика”.
 

Журналісти провели мовчазну акцію біля МВС на знак протесту проти побиття фотографа сайту Tochka.net Віталія Лазебника. Близько 40 представників пікету протестували проти неадекватних дій міліції, яка не захищає журналістів і фотокореспондентів на масових акціях.

До учасників акції вийшов заступник керівника управління зв'язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ Сергій Бурлаков. «Стаття 171 - це підслідність прокуратури. І для того, щоб порушити кримінальну справу за цією статтею, є певні умови, які повинні бути доведені. Це - що людина є журналістом, що дійсно було перешкоджання і так далі...», - сказав  Бурлаков. На запитання журналістів, як довести, що ти журналіст, Бурлаков відповів: «Давайте ці запитання переадресуємо прокуратурі».

 

Нагадаємо, 4 травня фотографа Tochka.net Віталія Лазебника побили при виконанні редакційного завдання. Лікарі класифікували удари залізним прутом по голові як «легкі тілесні ушкодження». За інформацією Tochka.net, очевидці події кажуть, що нападником міг бути директор парку «Перемога» в Дніпровському районі Олександр Товстоног. В адміністрації парку це категорично спростовують.

Водночас у міліції не вважають побитого 4 травня фотографа Tochka.net Віталія Лазебника співробітником ЗМІ, оскільки він працює на сайті.  

 

На думку організаторів акції, справа Віталія Лазебника - не випадковість. На українських журналістів регулярно нападають під час масових акцій. 20 квітня 2012 року невідомі побили репортера журналу «Країна» і «Газети по-українськи» Андрія Мовчана (струс мозку, вісім швів на голові). 21 квітня 2012 року невідомі спалили автомобіль головреда газети «Вісник Кременчука» Миколи Фельдмана. 3 листопада 2011 року під час масових протестів біля Верховної Ради фотографу Максиму Требухову офіцер «Беркуту» зламав ребро, йдеться у заяві учасників протесту.

Представники ЗМІ вимагали від правоохоронців:

- Порушити кримінальну справу за ст.125 і 171 Кримінального кодексу України (умисне нанесення тілесних ушкоджень і перешкоджання журналістській діяльності) за фактом побиття Віталія Лазебника і покарати винного.

- Притягнути до відповідальності співробітників міліції, які перебували на місці злочину, але відмовилися виконувати свої обов'язки.

- Припинити порушувати права журналістів з боку правоохоронних органів.

- Роз'яснити особистому складу Міністерства внутрішніх справ зміст законів «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про інформацію», ст.171 ККУ України.

- Ретельно розслідувати всі випадки порушення прав журналістів, незалежно від того, чи є журналіст штатним співробітником зареєстрованого ЗМІ. Критерієм для ідентифікації журналіста є наявність у нього робочого посвідчення або прес-карти професійної організації.

Liked the article?
Help us be even more cool!