ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Муратов піде з посади головреда "Новой газеты", поки оскаржуватиме своє внесення до реєстру "іноагентів"

Російський медійник Дмитро Муратов залишить посаду головного редактора "Новой газеты" на час розгляду в суді, де він оскаржить своє внесення до реєстру "іноземних агентів".

Про це йдеться в електронному розсиланні передплатникам "Новой газеты".

"Муратов категорично не згоден з рішенням мін'юсту і подає до суду. На його прохання на час судового розгляду редакція припиняє виконання Дмитром Муратовим функцій головного редактора", – повідомили в редакції.

Тимчасово виконуватиме обов'язки головного редактора Сергій Соколов.

"Муратова оголошено "іноагентом" як фізичну особу, редакція "Нової газети" продовжує працювати так само, як і працювала. Але за найменшої загрози ми фінансову співпрацю припинимо. А вже людському – продовжимо радіти", – йдеться в розсиланні.

Мін'юст РФ вніс головного редактора "Новой газеты" Дмитра Муратова до реєстру "іноземних агентів" 1 вересня. На думку відомства, він брав участь у створенні та розповсюдженні матеріалів "іноагентів", а також "використовував іноземні майданчики для поширення думок, спрямованих на формування негативного ставлення до зовнішньої та внутрішньої політики" Росії.

У листопаді 2019-го року Держдума Росії дозволила визнавати фізосіб "іноземними агентами". Російське законодавство передбачає, що іноагентами може бути визнано фізичних осіб, які розповсюджують матеріали ЗМІ – іноземних агентів або беруть участь у їхньому ньому створенні, а також отримують гроші чи майно з-за кордону або від російських юросіб, що фінансуються з іноземних джерел.

Як повідомляв ІМІ, 28 березня 2022 року "Нова газета" повідомила про зупинення своєї роботи на сайті, у соцмережах та на папері "до закінчення "спеціальної операції на території України". Рішення було ухвалене після другого попередження від Роскомнагляду щодо нібито відсутності маркування "іноземного агента". 

Журналісти видання, що залишили росію, 7 квітня повідомили про запуск нового ЗМІ – "Нова газета. Європа". Його головним редактором став Кирило Мартинов.

20 червня Дмитро Муратов продав на аукціоні свою Нобелівську премію миру, яку він отримав минулого року, за 103,5 мільйона доларів. Усі отримані кошти він обіцяв передати на підтримку гуманітарної місії ЮНІСЕФ з надання допомоги українським дітям-біженцям та їхнім сім'ям.

У листопаді 2022 року російський регулятор "Роскомнагляд" заблокував на території Росії сайт видання "Новая газета". 

Liked the article?
Help us be even more cool!