ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мстислав Чернов та Василіса Степаненко стали переможцями премії тележурналістики Royal Television Society

06.03.2023, 15:34
Фото – RTS Television Journalism Awards 2023
Фото – RTS Television Journalism Awards 2023

Українські журналісти Мстислав Чернов та Василіса Степаненко стали переможцями премії телевізійної журналістики Royal Television Society 2023. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на сайт премії.

Мстислав Чернов отримав нагороду в категорії “Оператор року”.

“Судді аплодували роботі-переможцю за її масштабність, глибину та вплив, досягнуті завдяки глибокому знанню переможцем цього театру воєнних дій у поєднанні з досконалим візуальним оповіданням”, – зазначають на сайті премії.

Це вже всьоме Мстислав Чернов потрапляє в номінації RTS й втретє перемагає: у 2015 році він став кращим у категорії “Молодий талант року”, а у 2016-му виграв у номінації “Оператор року”.

У категорії “Молодий талант року” премію віддали продюсерці, журналістці Василісі Степаненко: вона вперше потрапила до шорт-листа та до списку переможців. Журі відзначило її репортажі з Ізюма і розслідування про події в Маріуполі, де вона дебютувала як операторка.

“Кілька суддів плакали, дивлячись на виступ нашої переможниці. Вона продемонструвала дивовижну хоробрість і неймовірну стійкість. Усе, що ми знаємо про жахливі події в Маріуполі, почалося з її роботи, а їй тоді було лише 22 роки. Дивовижна молода журналістка”, – зазначають організатори.

Крім Степаненко і Чернова, в команді був також фотограф Євген Малолєтка. Утрьох вони висвітлювали облогу Маріуполя до 15 березня, коли залишили місто через гуманітарний коридор. Вони були останніми журналістами в місті.

“Дев'ять років тому я стояв на цій сцені. [...] Це був один з найщасливіших моментів мого життя, але, я повинен бути чесним: я також почувався жахливо. Так само в той час російські війська бомбили та намагалися захопити місто Дебальцеве в Україні. Я звинувачував себе, що не був там і не знімав це”, – звернувся до членів академії Чернов.

Окрім того, ще у двох номінаціях – “Висвітлення міжнародних новин” і “Ексклюзив року” – відзначено фільм “20 днів у Маріуполі”, створений з відеоматеріалів Чернова, вивезених з оточеного росіянами міста.

Фільм уже отримав Приз глядачів на найбільшому американському фестивалі незалежного кіно “Санденс”. А європейська прем'єра відбудеться в березні 2023 року на Копенгагенському міжнародному фестивалі документального кіно.

Як повідомляв ІМІ, журналісти Мстислав Чернов і Євген Малолєтка стали лауреатами Премії Гонгадзе – 2022. Також їм присудили премію німецької медіакомпанії Deutsche Welle “За свободу слова”.

Фотожурналісти Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та відеопродюсерка Василіса Степаненко стали лауреатами міжнародної журналістської премії імені Джеймса Найта (Knight International Journalism Awards) від Міжнародного центру журналістів (ICFJ).

Вони висвітлювали події в заблокованому російськими військами Маріуполі, знімали руйнування, спричинені обстрілами міста, роботу лікарів у місцевих шпиталях, численні жертви серед цивільного населення.

Liked the article?
Help us be even more cool!