ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен зробив зауваження ДБР за російську мову під час затримання Гринкевича

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав представників Державного бюро розслідувань дотримуватися положень закону про державну мову. Таке зауваження він зробив ДБР 22 січня за використання російської мови під час затримання фігуранта справи про закупівлі одягу для Збройних сил Романа Гринкевича в Одесі.

“На застосування недержавної мови представниками правоохоронних органів критикою спалахнули соцмережі. Громадяни гостро реагують на порушення своїх мовних прав та звертаються до мене з проханням втрутитися в ситуацію. При виконанні службових обов’язків представники правоохоронних органів зобов’язані послуговуватись державною мовою. Сподіваюсь, що надалі таких інцидентів не буде”, – наголосив Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен нагадав, що, відповідно до пунктів 7 та 8 статті 9 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, до осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, належать: особи начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання; особи рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, інших правоохоронних, розвідувальних органів, інших органів, яким присвоюються спеціальні звання.

22 січня Державне бюро розслідувань поширило відео затримання Романа Гринкевича, на якому чути, як працівники ДБР звертаються до підозрюваного російською мовою. Радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян у коментарі hromadske пояснила цю ситуацію так: “Дуже спішили. Провели виховну роботу, все виправили”.

Після критики ДБР додало до відео українські субтитри.

Як повідомляв ІМІ, 7 січня головна редакторка УП Севгіль Мусаєва повідомила, що родина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича пропонувала виданню гроші, щоб редакція прибрала новину про те, що його донька Ольга їздила у вагоні Укрзалізниці, призначеному для урядових делегацій.

ДБР затримало львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича 29 грудня 2023 року за підозрою в наданні неправомірної вигоди ($500 тис.) одному з керівників підрозділу ДБР (ч. 3 ст. 369 КК України) з метою повернення майна, яке розташоване на території митного поста “Чайки” Київської митниці. Майно було вилучене під час розслідування про закупівлю одягу та білизни для ЗСУ. Корпорація Гринкевича виграла на їхнє постачання 23 тендери загальною вартістю понад 1,5 млрд грн. А згодом стало відомо, що підприємства Гринкевича займаються будівництвом. Одяг для військових вони купували в Туреччині й перепродавали з націнкою 60%.

Liked the article?
Help us be even more cool!