ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міського голову Рівного можуть оштрафувати через перешкоджання журналістам

10.01.2023, 14:00
Фото – Четверта влада
Фото – Четверта влада

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини склав протокол на міського голову Рівного Олександра Третяка після того, як міська рада приховала інформацію у відповіді на запит журналістів “Четвертої влади”. Про це пише “Четверта влада”.

У серпні минулого року видання готувало розслідування щодо перешкоджання підприємцям, які працюють у парку Молоді в Рівному. Під час роботи над розслідуванням журналістку спочатку не хотіли впускати на “внутрішню зустріч” членів постійної депутатської комісії з питань економічного розвитку, а потім – не хотіли давати відповідь на інформаційний запит. 

У запиті видання просило надати копії постанов адміністративної комісії при Рівнераді. Це постанови розгляду протоколів, які складали працівники поліції та Департаменту муніципальної варти на підприємців, що працюють на Лебединці та бульварі Незалежності, пише “Четверта влада”. Журналістам відмовилися надати копії документів, адже вони начебто містять персональні дані. На відмові – підпис Олександра Третяка. 

Через відмову журналісти надіслали скаргу до уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Однак міська рада й тоді не надала всю інформацію – закрили прізвище, ім’я та по батькові підприємців, щодо яких ці протоколи складали.

Тому 13 жовтня 2022 року ЗМІ знову поскаржився в Офіс уповноваженого. Проте виконати вимогу цього разу Рівнерада відмовилася: про це листом за 18 листопада вона повідомила уповноваженого.

Тому 29 грудня 2022 року на міського голову Олександра Третяка склали протокол через невиконання законних вимог уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (стаття 188-40 Кодексу про адмінправопорушення). І скерували його “для розгляду і прийняття рішення до Рівненського міського суду”.

За невиконання вимог уповноваженого Олександру Третяку загрожує штраф на суму від 1700 до 3400 гривень.

Міський голова може не сплатити кошти й уникнути покарання, якщо суд затягне розгляд справи: 18 лютого спливає термін притягнення до відповідальності, а судове засідання призначили на 11:00 27 січня.

Нагадаємо, Національна антикорупційне бюро склало протокол на міського голову Рівного Олександра Третяка за надання неповної інформації для НАБУ.

Після скарги “Четвертої влади” Рівненський районний суд зобов'язав поліцію відкрити кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності з боку посадовців Рівненської міської ради. Відмову надати інформацію про прокурорів, які отримали квартири, підписав Олександр Третяк.

Liked the article?
Help us be even more cool!