ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Четверта влада" через суд змусила поліцію розслідувати, чи перешкоджала міськрада журналістам

10.01.2023, 11:52

Рівненський районний суд зобов'язав поліцію відкрити кримінальне провадження і розпочати розслідування за фактом перешкоджання посадовців Рівненської міської ради головному редактору "Четвертої влади". 

Про це повідомляється на сайті "Четверта влада" та в рішенні суду від 1 грудня 2022 року.

У серпні минулого року головний редактор видання Володимир Торбіч звернувся до Рівненської міської ради із запитом, в якому просив надати копії документів з інформацією про те, які особи отримали службове житло в Рівному у 2021–2022 роках. 

Видання вже неодноразово писало про те, як посадовці розпоряджаються майном громади й, зокрема, викривало схеми, за якими це відбувається. 

Замість відповіді на запит журналісти отримали відмову, яку підписав міський голова Рівного Олександр Третяк. Інформацію не надали, мотивуючи дією воєнного стану. "Мовляв, у цей час може бути "обмежено право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію", – коментують відповідь Рівнеради на сайті ЗМІ.

ІМІ зафіксував непоодинокі випадки, коли державні органи відмовляються надавати інформацію, прикриваючись дією воєнного стану. "У таких випадках перевірити об’єктивну неспроможність розпорядника надати відповідь вчасно може або вищий за ієрархією щодо нього орган, або уповноважений Верховної Ради з прав людини", – зазначає медіаюрист ІМІ Роман Головенко. 

Крім того, органи влади не можуть обмежувати доступ до публічної інформації, зокрема про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном тощо. 

Володимир Торбіч двічі звертався із заявою про злочин до поліції Рівненського району, однак правоохоронці провадження не відкривали. Після цього він звернувся до суду. 1 грудня 2022 року Рівненський районний суд встановив, що поліцейські, порушуючи чинне кримінально-процесуальне законодавство, не внесли заяву редактора до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не розпочали досудове розслідування.

Речниця Нацполіції Рівненщини Марія Юстицька підтвердила "Четвертій владі", що провадження відкрили – за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України. 

Крім того, зараз суд розглядає ще один протокол про адміністративне правопорушення, який представник офісу уповноваженого склав на начальницю відділу обліку та розподілу житла Рівнеради Наталію Марщівську. Вона відмовила надати аналогічну інформацію про квартири прокурорів редакторці "Четвертої влади" Антоніні Торбіч.

Liked the article?
Help us be even more cool!