ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мін'юст ігнорує запит "Чесно" щодо конфіскації майна проросійських партій

30.12.2022, 13:26
Фото – Рух Чесно
Фото – Рух Чесно

Міністерство юстиції понад місяць ігнорує запит Руху "Чесно" щодо конфіскації майна проросійських партій. Про це повідомляється на сайті руху.

Запит був надісланий ще 21 листопада, але так і залишився без відповіді. Це суперечить Закону "Про доступ до публічної інформації", адже відповідь на інформаційний запит мають надати впродовж п'яти робочих днів. Лише якщо опрацювання такого запиту вимагає більше часу, то строки можуть збільшити до 20 днів. 

Аналітик "Чесно" Ігор Фещенко вважає, що Мін'юст умисно ігнорує його запит. "Маю на це одразу кілька причин. По-перше, на ту ж електронну пошту, але на два тижні пізніше, я відправляв інший інформаційний запит і відповідь отримав вчасно. По-друге, я надіслав нагадування щодо цього першого запиту, а також з десяток разів у різні дні намагався додзвонитися до кол-центру – безрезультатно", – розповів він.

У 2022 році за позовом Міністерства юстиції України суд заборонив 16 проросійських політичних партій, зокрема ОПЗЖ, Партію Шарія, Опозиційний блок, партію НАШІ Євгена Мураєва та інші. Наслідком такого рішення мав би стати перехід у власність держави майна та коштів заборонених політичних партій. 

Згідно з дослідженням "Чесно", під конфіскацію підпадає понад 60 об'єктів нерухомості та півтора десятка автомобілів, які передовсім належать Комуністичній партії України. Кілька об'єктів належать також Соціалістичній партії України (останніми роками підконтрольна колаборанту Іллі Киві), а також Прогресивній соціалістичній партії України Наталії Вітренко.

"З моменту заборони перших проросійських партій минуло вже понад шість місяців, тому можна було б очікувати певних проміжних результатів з конфіскацією їхніх коштів та майна. Власне, задля цього ми й надіслали цей запит, але з якихось причин у Мін’юсті вирішили його ігнорувати", – вважає Фещенко. 

На його думку, у зв'язку із загальною ситуацією в країні та із завантаженістю посадовців можна було б зрозуміти певні затримування, але толерувати повне ігнорування недоречно. "Тому я звернувся зі скаргою до уповноваженого з прав людини", – додав Ігор Фещенко.

Нагадаємо, на розгляді в парламенті перебуває низка законопроєктів щодо відкликання представників заборонених партій з місцевих рад. Також у Верховній Раді збирають підписи, щоб у сесійній залі розглянути законодавчі ініціативи, спрямовані, зокрема, і на позбавлення мандатів народних депутатів від ОПЗЖ.

Liked the article?
Help us be even more cool!