ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінський авіадиспетчер утік до Польщі та заявив, що літак з Протасевичем садив КДБ, – NYT

09.12.2021, 10:52
Фото – TUT.BY
Фото – TUT.BY

Авіадиспетчер мінського аеропорту втік до Польщі та розповів європейським службам безпеки, що навесні 2021 року літак Ryanair з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем був посаджений у цьому аеропорту в межах спецоперації Комітету держбезпеки Білорусі.

Про це пише The New York Times із посиланням на свої джерела в європейських службах безпеки, повідомляє Ліга.

За даними видання, авіадиспетчер утік з Білорусі до Польщі влітку 2021 року. Він надав польським слідчим докладні докази, що спецоперацію з примусової посадки літака та подальше затримання Протасевича організували білоруські спецслужби.

Зі свідчень авіадиспетчера випливає, що екіпажу літака повідомили неправдиву інформацію про загрозу вибуху на борту, зазначають у NYT.

Директор Департаменту національної безпеки Польщі Станіслав Жарин відмовився коментувати деталі про перебіжчика. Проте він сказав, що польським слідчим вдалось отримати звіт прямого свідка подій у диспетчерському аеропорту Мінська.

За словами Жарина, свідок сказав, що у вирішальний момент офіцер КДБ узяв контроль над диспетчерською службою і протягом усього інциденту розповідав комусь телефоном про те, що відбувається з літаком.

За даними джерел NYT, авіадиспетчера звати Олег Галегов, він етнічний грузин, одружений з білорускою. Під час інциденту з літаком він був відповідальним за передання екіпажу літака повідомлення про фейкове мінування.

Після цих подій диспетчер спочатку звернувся до посольства США для втечі, пишуть журналісти. Проте там його переспрямували до поляків, які розслідували примусову посадку зареєстрованого в Польщі літака. За даними джерел NYT, зараз Галегов уже покинув Польщу, його місце перебування невідоме.

Також улітку 2021 року опозиційне білоруське видання “Наша ніва” повідомляло, що Галегов поїхав у відпустку до Грузії, перестав виходити на зв'язок і видалив акаунти в соцмережах.

Як повідомляв ІМІ, білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські заарештували Протасевича. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

25 червня стало відомо, що Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

Liked the article?
Help us be even more cool!