ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міністр культури Литви запропонував помістити російську культуру "в карантин"

09.01.2023, 13:36
Фото – ELTA / Dainius Labutis
Фото – ELTA / Dainius Labutis

Міністр культури Литви Симонас Кайріс вважає, що під час війни в Україні "треба відпочити" від творів російської культури, повідомляє Delfi.

"Спочатку ми маємо почути, що нещодавно сказав міністр культури України Олександр Ткаченко. Він висловив сподівання на те, що принаймні на час війни ми маємо утриматись і від показу класичних творів у Європі. Це досить чесна позиція", – сказав Кайріс. 

"Це побажання насамперед спрямоване не на Литву. У Європі є країни, де ми бачимо, що до репертуарів повертаються певні твори", – зауважив він. 

За словами міністра, такі висловлювання Ткаченка чи інших представників України як нагадування про нестабільність у світі, про те, що не треба повертатися до того, що є бізнесом та звичайною справою. "Але це не так, іде війна, тут наша роль має бути активною", – сказав Кайріс. 

За його словами, як бути з російською культурою, чудово пояснила письменниця Крістіна Сабаляускайте. "Вона говорила про "карантин великих класиків", Чайковського та інших. Однак ми не говоримо про те, що треба прати ноти, рвати, палити книжки", – сказав Кайріс. 

Проте міністр вважає, що в майбутньому потреба в російській культурі в Литві зменшиться, оскільки дедалі менше молоді володіє російською. "Литва стоїть на такому шляху, що потреби в російській культурі знижуються. Це відбувається через природні причини. Звичайно, через війну. І через зміни в суспільстві. Якщо говорити про зміну поколінь, то молодь не володіє російською, і ця культура не є в центрі фокуса", – сказав він. 

"Це хороші зміни через природні причини. Ми вже повинні вийти з тієї фази, що думаємо, що робити з російською культурою, з її знаменитими представниками. Це питання не має значення. Що більше ми приділяємо цьому уваги, то більше, самі того не бажаючи, годуватимемо російську пропаганду", – додав міністр. 

На думку Кайріса, той же "Лускунчик" Чайковського пов'язаний із пропагандою більше, ніж ми думаємо. За його словами, минулого року президент РФ Володимир Путін підписав указ про гуманітарну політику в закордонних країнах. 

"У цій концепції названо всі імена, які мають велике значення для історії культури, там ясно названо всі імена, як той же Чайковський і т.д. Що ці творці – та база, та опора, на якій стоїть "рускій мір", – сказав Кайріс. 

Міністр згоден з тим, що таке рішення нечесне, оскільки твори деяких російських класиків цінніші, ніж та функція, якою їх наділяє російська пропаганда. "Я вірю в зрілість нашого суспільства та сектору культури, на нас не нападуть у ментальному плані. Я говорю не про зброю, яка стріляє, а про зброю в культурному контексті", – сказав Кайріс.

Як повідомляв ІМІ, 2 грудня 2022 року міністерство культури Литви рекомендувало організаторам заходів тимчасово обмежити співпрацю та не запрошувати до країни російських виконавців та діячів культури, окрім тих, хто публічно засудив російську військову агресію щодо України. 

29 листопада 2022 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко запропонував у Брюсселі накласти арешт на культурну спадщину Росії в Європі.

12 жовтня 2022 року Олександр Ткаченко закликав усіх європейських та міжнародних культурних діячів відмовитися від співпраці з російськими артистами та від використання російських творів композиторів і письменників, які Росія свідомо називає своєю зброєю. 

Liked the article?
Help us be even more cool!