ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Meta програла справу про приватність даних у норвезькому суді

Норвезький суд може оштрафувати корпорацію Meta Platforms за порушення приватності користувачів.

Такий вирок суд оголосив 6 вересня у відповідь на спробу компанії-власника платформ Facebook і Instagram скасувати штраф, призначений місцевим регулятором, повідомляє Reuters.

З Meta стягують по мільйону крон ($93 200) щодня починаючи з 14 серпня за неправомірне збирання даних користувачів і використання цих даних з метою таргетування реклами. Так звана поведінкова реклама є поширеною бізнес-моделлю серед компаній-гігантів у галузі технологій.

У суді Meta домагалася тимчасової заборони на виконання постанови норвезького регулятора Datatilsynet, який планує стягати з компанії щоденний штраф протягом трьох місяців.

"Це – велика перемога для приватності", – зазначили Datatilsynet у своїй заяві.

Ця справа може мати ширші наслідки для Європи, адже Datatilsynet розглядає можливість спрямувати своє рішення до європейського регулятора з питань даних.

Якщо Європейська нарада з питань даних погодиться з Datatilsynet, це рішення може бути застосованим до решти Європи й зробити щоденні стягнення постійними.

6 вересня норвезький орган повідомив, що досі не дійшов рішення стосовно такого спрямування.

Норвегія не є членом Євросоюзу, але входить до єдиного європейського ринку.

В Meta, зокрема, заявляли, що рішення регулятора є асиметричним, невиконуваним і порушує інші закони, але суд відхилив ці претензії.

"Жоден із цих аргументів не вплине на результат", – зазначив суддя Геннінґ Крістіансен у своєму вироку, який також зобов’язує Meta компенсувати Datatilsynet витрати на провадження.

У Meta відмовилися розголошувати свої плани щодо апеляції вердикту.

"Ми розчаровані сьогоднішнім судовим рішенням і будемо розглядати подальші кроки", – йдеться в електронному листі від речника компанії виданню Reuters.

У серпні Meta під час дводенного засідання заявила, що вже вирішила питати згоду на збирання даних у користувачів і що Datatilsynet безпідставно вдався до "прискореного процесу" й не дав компанії досить часу на відповідь.

Регулятор стверджує, що поки незрозуміло, коли і як Meta почне питати згоди в користувачів, і що наразі їхні права порушуються.

Liked the article?
Help us be even more cool!