ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіахолдинг "Вільні медіа" придбав 100% корпоративних прав у телеканалів Порошенка

08.11.2021, 18:36
Фото – prm.ua
Фото – prm.ua

Телеканали “Прямий” та 5-й заявили про створення медіахолдингу “Вільні медіа”, який придбав 100% корпоративних прав у цих телеканалів.

Про це йдеться в спільній заяві каналів, оприлюдненій 8 листопада на сайті Прямого та 5-го.

Згідно з Опендатабот, ТОВ “Вільні медіа” зареєстровано 5 листопада. Його директором є Діана Петреня, статутний капітал становить 10 тисяч грн.

Власниками ТОВ "Вільні медіа" є журналісти, громадські діячі та опозиційні народні депутати, які були журналістами. Зокрема, по 9% мають Лариса Губіна, Ірина Геращенко, Світлана Глуховська, Володимир Мжельський, Дмитро Жданов, Володимир Ар’єв, Святослав Цеголко, Ірина Фріз, Яна Конотоп, Вікторія Сюмар, та по 5% – ТОВ з обмеженою відповідальністю “Телеканал “Прямий”, підприємство з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю “Телерадіокомпанія “НБМ”.

Як зазначено в заяві телеканалів, медіахолдинг створено через небезпеку, яку становить закон про олігархів. На думку редакцій телеканалів, цей закон “спрямований на боротьбу не з олігархами, а з неугодними ЗМІ та демократичними опозиційними силами”. 

“Прийняттям цього закону команда Зеленського хоче включити ручний режим управління та отримати важелі тиску на незалежні ЗМІ. Усвідомлюючи небезпеку, що створює цей закон для подальшого фінансування та діяльності незалежних ЗМІ та опозиційних демократичних сил, у минулу п’ятницю ми створили новий медіахолдинг “Вільні медіа”, – йдеться в заяві.

Телеканали підкреслюють, що їхні трудові колективи є найбільшим акціонером: “Додаткові 10% акцій холдингу відведено під участь усього трудового колективу медіа”.

“Відповідно до вимог антикорупційного законодавства, народні депутати відразу ж передали свої акції в управління телеканалам, тобто знову-таки їх трудовим колективам. Таким чином вони повністю дотрималися вимог законодавства щодо усунення конфлікту інтересів та забезпечили, що політики не зможуть чинити жодного тиску на менеджмент каналів чи їх редакційну раду або в будь-який спосіб впливати на редакційну та інформаційну політику каналів”, – йдеться в заяві.

Повідомляється, що придбання 100% корпоративних прав у цих телеканалів було здійснене за ринковою ціною. 

“Значна сума угоди відображає суттєвий внесок, що родина Порошенків та пов’язані з нею компанії зробили на створення, підтримку та розвиток вільної демократичної преси. Угода передбачає розстрочку з виплати покупної ціни, розрахунки буде проведено відповідно до умов укладеної угоди”, – йдеться в заяві.

Водночас зауважується, що документи угоди “прямо передбачають заборону Петру Порошенку будь-яким чином впливати на редакційну політику каналів чи іншим чином здійснювати контроль щодо “Вільних медіа”.

Нові власники “Вільних медіа” найближчим часом укладуть з каналами угоду про невтручання в редакційну політику.

“Ми публічно заявляємо, що наша мета – зберегти свободу слова  в країні й не допустити репресій проти незалежних ЗМІ. Наші трудові колективи зіграли важливу роль у двох демократичних революціях, які забезпечили європейський рух країни і її демократичний розвиток. Україна – це Європа. І вільні ЗМІ – це важливий інститут у кожній демократичній державі. Ми не дамо це знищити”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 5 листопада Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою Закон №1780-ІХ “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

3 листопада Верховна Рада ухвалила поправки до законопроєкту №5599, що уточнюють статус особи, яку Рада національної безпеки та оборони зарахувала до переліку олігархів. Також Рада проголосувала за доручення голові ВР Руслану Стефанчуку невідкладно підписати закон.

23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Того ж дня Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення, згідно з яким закон про олігархів потребує повторного голосування для усунення колізії поправок.

Liked the article?
Help us be even more cool!