ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: Сюжет дніпровського Суспільного про благодійне роздавання ялинок підозрілий

23.02.2021, 10:54
Фото – Суспільне Дніпро
Фото – Суспільне Дніпро

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек" була подана скарга щодо матеріалу Суспільного мовника під заголовком "Безкоштовно роздає ялинки у Дніпрі Сергій Осипенко".

Нагадаємо, на сайтах організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок №95 щодо матеріалу Суспільного мовника під заголовком "Безкоштовно роздає ялинки у Дніпрі Сергій Осипенко"

 І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 19 грудня 2020 року до Ініціативи "Медіачек" надійшла скарга від громадянки на цей матеріал. Скаржниця нарікає, що сюжет пропагує розповсюдження новорічних ялинок без чипів.

2. Матеріал оприлюднений Суспільним в інтернеті 18 грудня 2020 року в рубриках "Суспільне. Люди", "Відеоновини" та "Свято", автором зазначено Ірину Руденко. Також на фейсбук-сторінці Дніпровської філії Суспільного 18 грудня оприлюднено дещо відмінне відео.

3. Розглядуваний матеріал розповідає про Сергія Осипенка, підприємця з Дніпра, який безкоштовно роздає ялинки малозабезпеченим. Текстова частина матеріалу значною мірою дублюється відео. Наведено коментарі підприємця, продавчині та людей, яким дісталися безкоштовні ялинки.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

  • "Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста..." (п. 6).
  • "Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів" (п. 10).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Хоча претензія скаржниці стосується "пропагування" ялинок без чипів, Ініціатива розглядає матеріал у ширшому контексті.

2. На відео в розглядуваному матеріалі на ялинках дійсно не помітно чипів, які мають свідчити про законність їхнього вирубування. Малоймовірно, що на жодній з ялинок такий чип не потрапив у кадр за умови, що такі чипи були на всіх. Журналісти в матеріалі не прокоментували відсутності чипів. Сам Осипенко каже, що купує ялинки у фермера.

Журналісти, вочевидь, звернули увагу лише на позитивний бік роздавання безкоштовних ялинок пенсіонерам та незаможним, не з’ясовуючи, звідки взялись ялинки.

3. Пошукавши в інтернеті, ми побачили, що це не єдиний матеріал про те, як Сергій Осипенко роздає ялинки. Наприкінці 2019 року Дніпровська філія Суспільного вже робила дуже схожий сюжет про безкоштовне розповсюдження ялинок (підприємець робить це вже кілька років).

У 2020 році подібні сюжети зробили ще і 9-й канал, медіаресурс "Шо там?" та інші. На окремих відео помітні також мікрофони каналів "Україна 24" та Прямого, хоча їхніх репортажів про подію нам не вдалося знайти. Одні й ті самі отримувачі "соціальних ялинок" фігурують і у відео Суспільного, і 9-го каналу. Дивним виглядає, що відразу декілька телеканалів водночас приїхали робити сюжет про благодійника. Саме по собі це не є порушенням, однак може свідчити про знімання, організоване благодійником відразу для декількох каналів, що свідчить про його зацікавленість у медійному розголосі.

4. Сергій Осипенко продає ялинки, що випливає з інформації в сюжеті 9-го каналу та даних Прозорро. Причому продає їх у тих самих місцях, де роздає безкоштовно, отже озвучені в сюжеті адреси пунктів роздавання ялинок могли принести підприємцю фінансову вигоду.

5. Журналісти обмежилися висвітленням лише одного прикладу передсвяткової благодійності, хоча (про це каже сам герой) є й інші випадки. Також вони не звернули уваги на походження ялинок. На нашу думку, це не відповідало професійному стандартові повного подання інформації.

Щоби такі матеріали не виглядали як реклама, варто демонструвати як позитиви, так і недоліки (якщо вони є) благодійної акції. Також доцільно поєднувати в подібному матеріалі інформацію про кількох благодійників (за умови, що вони не є представниками однієї фірми, політсили тощо).

Ініціатива "Медіачек" констатує, що Дніпровська філія Суспільного в матеріалі "Безкоштовно роздає ялинки у Дніпрі Сергій Осипенко" порушила пункт 6 Кодексу етики українського журналіста. Ініціатива рекомендує медіа поєднувати в матеріалах інформацію про кількох благодійників та подавати повну картину, висвітлюючи благодійні акції. Копії цього висновку надсилаються до керівництва НСТУ та Національно ради з питань телебачення і радіомовлення.

22 лютого 2020 року

Liked the article?
Help us be even more cool!