ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: Сергій Іванов в інтерв’ю на "Ісландії" дав Євгенові Карасю змогу дискримінувати ромів

17.05.2021, 12:23
Фото – скріншот з відео "Ісландії"
Фото – скріншот з відео "Ісландії"

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек" була подана скарга щодо матеріалу телеканалу "Ісландія" під заголовком "Карась: Вулична війна, АТО, роми, Шарій, вбивство Бузини, ЛГБТ, Сократ".

Нагадаємо, на сайтах організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок №103 щодо матеріалу телеканалу "Ісландія" під заголовком "Карась: Вулична війна, АТО, роми, Шарій, вбивство Бузини, ЛГБТ, Сократ"

 І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 8 лютого 2021 року до Ініціативи "Медіачек" надійшла скарга від громадянина на цей матеріал. Скаржник вбачає в ньому порушення професійних стандартів відокремлення фактів від коментарів та недопущення дискримінації.

2. Матеріал "Карась: вулична війна, АТО, роми, Шарій, вбивство Бузини, ЛГБТ, Сократ" оприлюднено 4 лютого 2021 року на ютуб-каналі "Ісландії".

3. Розглядуваний матеріал – це інтерв’ю політичного діяча Євгена Карася, яке він дає ведучому Сергію Іванову в його програмі "Антиподи". Загальна тривалість матеріалу – понад дві години. Приблизно за пів години після початку інтерв’ю ведучий і гість переходять до обговорення теми "етнічної злочинності" та ставлення гостя до ромів, яке триває близько 15 хвилин.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

  • "Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності всіх повідомлень, відео- та аудіоматеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, пресслужб та інших джерел" (п. 6).
  • "Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного..." (п. 9).
  • "Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики" (п. 15).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Інтерв’ю є особливим видом журналістського матеріалу, адже зазвичай понад половину тексту (в цьому випадку – усної розмови) в ньому продукується не інтерв’юером, а респондентом. Тому застосування професійних стандартів журналістики до інтерв’ю має свою специфіку.

2. Щодо природи медіа "Ісландія". Це медіа позиціює себе як телеканал, розкрило свою структуру корпоративної власності та почало супутникове мовлення, отримавши ліцензію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Тож "Ісландія" не є просто ютуб-каналом, а позиціюється і сприймається як засіб масової інформації з журналістським контентом. З огляду на це, хоча скарга була подана щодо ютуб-ролика, Ініціатива взяла її до розгляду. Не маючи підтвердження, що оскаржене відео транслювалося на телебаченні, Ініціатива розглядає його на предмет дотримання Кодексу етики українського журналіста й не оцінює дотримання вимог Закону "Про телебачення і радіомовлення". Хоча в контексті поставленого в скарзі питання норми обох цих документів є доволі співзвучними.

3. Щодо стандарту відокремлення фактів від коментарів. У скарзі поміж іншим ідеться: "Слова, що "роми грабують усіх, крім своїх", також є упередженими та можна вважати такими, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу в Україні через нібито зневажливе ставлення ромів до всіх інших, крім представників своєї національності, адже це твердження не можна ні спростувати, ані довести". В контексті цього Ініціатива звертає увагу, що це твердження належить Євгенові Карасю, тобто гостеві програми, а не журналісту.

Природа інтерв’ю в медіа є такою, що його співавторами є журналіст і респондент. Журналіст і медіа не можуть контролювати, як саме респондент формулює свої вислови під час інтерв’ю. З іншого боку, аудиторія має право ознайомитися з поглядами гостя студії, оскільки Євген Карась є відомим діячем і його погляди є предметом суспільного інтересу. Тому професійний стандарт журналістики щодо відокремлення фактів від коментарів та оцінок за визначенням не застосовний до тієї частини тексту інтерв’ю, джерелом якої є мовлення гостя студії. З огляду на це Ініціатива не вбачає порушення цього стандарту під час обговорення ромської тематики в цьому інтерв’ю. Інша річ, як ведучий програми мав би реагувати на такі твердження гостя.

4. Дискримінаційні висловлювання. У розглядуваній частині інтерв’ю ведучий не поводиться з гостем студії улесливо. Він прямо критикує Євгена Карася за поширення відео, на якому чоловік погрозами вимагає повернення нібито вкрадених грошей у двох ромок, які стверджують, що вони вагітні. Також ведучий використовує термін "роми" на відміну від образливого терміна "цигани", який вживає респондент. Але водночас Сергій Іванов не звертає на це уваги й не пояснює глядачам некоректності слова "цигани", хоча гість іронізує над терміном "роми", порівнюючи його зі словом "римляни".

Коли Євген Карась стверджує, що роми "грабують усіх, хто не циган" (близько 41-ї хвилини), ведучому варто було поцікавитися, чи це власні спостереження Євгена Карася або його організації, його суб’єктивні припущення, чи твердження таки взято з наукових досліджень. Але Сергій Іванов цього не робить. Крім того, коли гість студії розповідає про ромську "етнічну злочинність", варто було зробити уточнення, що стереотип злочинців не має проєктуватися на всіх ромів. Хоча гість згадує і про ромські ансамблі та громадські організації, але не всі глядачі можуть звернути на це увагу, й загалом ця дискусія може сприяти посиленню ксенофобських стереотипів.

Тобто в тій частині інтерв’ю, яка залежала від ведучого, немає належного наголосу на образливих висловлюваннях і неприпустимості узагальнень, що не відповідає професійним стандартам журналістики щодо недискримінації та повного подання інформації.  

Ініціатива "Медіачек" вважає, що редакція телеканалу "Ісландія" та телеведучий Сергій Іванов у програмі "Антиподи" в матеріалі "Карась: Вулична війна, АТО, роми, Шарій, вбивство Бузини, ЛГБТ, Сократ" порушили вимоги пунктів 6 та 15 Кодексу етики українського журналіста, але не допускали порушення пункту 9 того ж кодексу. Ініціатива не надає оцінки поглядам Євгена Карася.

14 травня 2021 року

Liked the article?
Help us be even more cool!