ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: "Антикор" порушив стандарти в матеріалі про ректора Харківської зооветакадемії

04.02.2021, 13:35
Фото – фейсбук Антикору
Фото – фейсбук Антикору

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек" була подана скарга щодо матеріалу онлайн-видання "Антикор" під заголовком "Ректор Харьковской зооветакадемии приторговывает государственной землей".

Нагадаємо, на сайтах організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок №92 щодо матеріалу онлайн-видання "Антикор" під заголовком "Ректор Харьковской зооветакадемии приторговывает государственной землей" 

І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 17 листопада 2020 року до Ініціативи "Медіачек" надійшла скарга від Харківської державної зооветеринарної академії на цей матеріал. Скаржник вважає, що в ньому порушено професійні стандарти балансу думок, достовірності, відокремлення фактів від коментарів, точності й повноти.

2. Матеріал опубліковано 14 серпня 2020 року, зазначено такі рубрики (саме в цьому порядку): "Главная" – "Статьи" – "Новости" – "Коррупция", автором указано Руслана Якушева.

3. Розглядуваний матеріал повідомляє про закінчення контракту з керівником Харківської державної зооветеринарної академії. Керівник нібито почав залучати до роботи вищого навчального закладу сторонніх людей, проводити махінації, накопичив борги та не провів підготовки полів академії до наступного сезону. Матеріал містить на початку велике фото ректора, а також аматорський відеоматеріал тривалістю близько 13 хвилин — спілкування представника громадської організації "Потон" із ректором.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

  • "Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіоматеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, пресслужб та інших джерел" (п. 6).
  • "Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення" (п. 9).
  • "Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано..." (п. 10).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Ініціатива "Медіачек" не раз звертала увагу, що матеріали, які фактично належать до авторських колонок або іншого нежурналістського контенту, слід маркувати відповідним чином. Новинний матеріал і вираження суб’єктивної позиції автора є несумісними.

2. Характер матеріалу. Розглядуваний матеріал закінчується таким реченням: "Совсем скоро будет понятно, кто же этот новый хозяин государственных земель Зооветакадемии, – начало подготовки к посеву озимой уже не за горами, и тогда Министерство образования вместе с правоохранительными органами смогут задать конкретные вопросы Дмитрию Барановскому: на основании чего и кто обрабатывает его поля  и, самое главное, сколько он лично себе положил в карман?" Така кінцівка пасувала б для блогового допису або авторської колонки, але матеріал розміщено в рубриках "Новини" й "Статті". З огляду на це Ініціатива розглядає цей матеріал як журналістський. А отже, редакція та автор відповідають за дотримання в ньому професійних стандартів журналістики.

3. Незбалансованість. Позиції ректора ветеринарної академії в матеріалі не подано, а також не зазначено, чи автор матеріалу намагався її отримати. Той факт, що на прикріпленому відео керівник навчального закладу відповідає на звинувачення представників громадської організації, не виправляє незбалансованості матеріалу, оскільки у відео не йдеться про звинувачення в "продажі земель", а саме відео монтовано (і змонтував його, наскільки ми розуміємо, не автор розглядуваного матеріалу). Це порушення стандарту збалансованого подання інформації.

4. Посилання на джерела інформації. Хоча інформація про весняний скандал в академії підтверджується відео, вміщеним на початку матеріалу, подальша інформація подається з посиланням на такі "джерела": "по слухам" (контракт із ректором не продовжуватимуть), "как заявляют наши источники в Академии…" (про залучення сторонніх до нарад у виші). Взагалі не зрозуміло, звідки автор матеріалу отримав інформацію, що землі не готували до наступного сезону до наступного сезону за наказом ректора Барановського, а також про "втягування в схему" інших посадовців академії, юриста та бухгалтера. Приховані джерела інформації, як і їхня повна відсутність, не дають можливості оцінити їхню (не)заангажованість та компетентність. У матеріалі не навели жодних вагомих причин для приховування джерел. Отже, це порушення професійного стандарту посилання на джерела інформації.

5. Неповнота. Незбалансованість та відсутність належних джерел інформації означають порушення стандарту повноти. Але в цьому матеріалі  до того ж не розкрито, в чому полягає "продаж" державних земель, у якому звинувачують керівництво академії. Таку інформацію ("приторговує") винесено в заголовок, але далі в тексті слово "продати" вже взято в лапки, йдеться про гадані переговори з "інвестором", який би взяв на себе витрати на оброблення земель. Не зрозуміло, чи мається на увазі передання земель комусь у користування, чи продаж. Також не роз’яснено, в який спосіб ректор нібито має намір продати землі, які особисто йому не належать.

6. Наявність коментарів у новинному матеріалі та упередженість. Окрім риторичного питання на початку, в матеріалі є вислови: "ситуация в Зооветакадемии говорит о том, что дыма без огня не бывает и Дмитрий Иванович все же не прочь заработать на государственных черноземах"; "долги академии, скандалы, длительные судебные процессы по водопользованию свидетельствуют о неудовлетворительной работе Барановского"; "Дмитрий Иванович, видимо, решил "продать" тысячу гектар государственной земли"; "очевидно, ректор ждет, чем закончатся его переговоры с новым инвестором". Ці коментарі є припущеннями автора в новинному матеріалі. Усі вони налаштовані критично щодо ректора академії. Позиції ректора в матеріалі немає, джерела інформації про порушення, які він нібито вчинив, не названо. Це дає підстави Ініціативі констатувати поряд із порушенням професійного стандарту недопущення оцінок автора в новинному матеріалі також і порушення стандарту неупередженості.

7. Професійний стандарт точності не виокремлено в Кодексі етики, тому в цьому випадку Ініціатива вважає, що питання точності подання інформації охоплюється дотриманням стандартів перевірки інформації та наведення джерел, а також повноти.

Ініціатива "Медіачек" констатує, що редакція онлайн-видання "Антикор" у матеріалі "Ректор Харьковской зоовет академии приторговывает государственной землей" порушила пункти 6, 9, 10 Кодексу етики українського журналіста.

Ініціатива не оцінює особи Дмитра Барановського та його дій.

3 лютого 2020 року

Liked the article?
Help us be even more cool!