ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа-юрист ІМІ: журналісти мають запобігти набуттю чинності закону про наклеп

18.09.2012, 05:21

Медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що журналістська спільнота має запобігти набуттю чинності законопроекту №11013, яким вводиться кримінальна відповідальність за наклеп. Так він прокоментував ухвалення парламентом 18 вересня у першому читанні цього законопроекту.

На його думку, українська влада копіює російський досвід: "Це вказує на те, що українська влада копіює російський досвід (як із переведенням стрілок годиника), адже там нещодавно теж було повернуто кримінальну відповідальність за наклеп".

"Я вважаю, що зараз журналістська спільнота повинна зосередитися на тому, аби запобігти набуттю чинності цим законопроектом. Він повинен пройти ще мінімум дві стадії: прийняття в другому читанні та підписання президентом", - сказав Головенко.

“Хоча законопроект передбачає настання відповідальності лише за наявності тяжких наслідків від наклепу, цілком можна припустити, що ображений журналістом можновладець ляже в лікарню для отримання фіктивної довідки про серцевий розлад чи щось подібне, це в Україні ж досить просто робиться. І потім така довідка трактуватиметься як підтвердження тяжких наслідків”, - зазначив медіа-юрист.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла за основу проект закону № 11013 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини).

12 вересня автор законопроекту, народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський вніс нову версію законопроекту, вилучивши криміналізацію образи. Сьогодні ж фракція ПР підтримала таку версію законопроекту разом з КПУ та Народною партією.

Liked the article?
Help us be even more cool!